середу, 11 квітня 2018 р.

"Українська культура під охороною ЮНЕСКО"

З 2.04.2018 р. по 30.04.2018 р. в читальному залі бібліотеки представлена виставка-огляд "Українська культура під охороною ЮНЕСКО".

 Україну часто називають культурним центром і житницею Європи. 
 Сьогодні налічується сім українських пам'яток культури і природи у списку Світової спадщини ЮНЕСКО.


1.СОФІЙСЬКИЙ СОБОР, КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКА ЛАВРА, ЦЕРКВА СПАСА НА БЕРЕСТОВІ.
   Саме так - списком - ці три пам'ятки були внесені до світової спадщини ЮНЕСКО 1990 року.
  Софійський собор (1011 - 1037 рр). Одна з небагатьох уцілілих споруд часів Київської Русі. До Національного заповідника "Софія Київська", крім собору, належать "Золоті Ворота", Андріївська церква та Кирилівська церква в Києві.
  Києво-Печерська лавра заснована 1051 р. На території Верхньої лаври діє Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, якому було надано статус національного у 1996 р. Монастирське життя зосереджене в Нижній лаврі.
  Церква Спаса на Берестові (збудована між 1113 і 1125 рр.) — стародавня церква поблизу Києво-Печерської лаври, пам'ятка архітектури XI–XII ст. Розташована за межею фортечних мурів Києво-Печерської лаври, проте вважається частиною історико-архітектурного ансамблю лаври.


2. ІСТОРИЧНИЙ ЦЕНТР ЛЬВОВА
  Під цим терміном мається на увазі перший район Львова, де було засновано місто, яким воно довгий час обмежувалося, і звідки розвивалося. Йдеться про територію, розташовану в улоговині між пагорбами. 
Був внесений до Списку світової спадщини наприкінці 1998 року.

3. РЕЗИДЕНЦІЯ МИТРОПОЛИТІВ БУКОВИНИ І ДАЛМАЦІЇ
  Збудована у 1864 – 1882 рр. як центр майбутньої Буковинської митрополії.
  Єдина зі споруд освітнього значення, внесена до списку ЮНЕСКО. Адже сьогодні у резиденції базується Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича.
 Ансамбль Митрополичої резиденції складається з трьох монументальних корпусів: «Митрополичого», «Семінарського» та «Монастирського».
  Внесений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО 28 червня 2011 року.

4. ДУГА СТРУВЕ
  Це дуга меридіану довжиною 2821,833 км, позначена геодезистами за допомогою 265 тріангуляційних вимірювальних пунктів. У ХІХ столітті вона служила для визначення параметрів Землі, її форми та розміру.
  Насправді дуга Струве перетинає кордони 10 держав, починаючись в околицях Хаммерфеста в Норвегії і завершуючись в українській Старій Некрасівці неподалік Ізмаїла.
   Дугу Струве було внесено до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО 2005 року.

5. БУКОВІ ПРАЛІСИ КАРПАТ
  Масив, що складається з десяти окремих лісових масивів, які розташовані вздовж осі завдовжки 185 км. Простягається від Рахівських гір та Чорногірського хребта в Україні на захід Полонинським хребтом до гір Буковські Верхи та Вигорлат у Словаччині.
  Понад 70% цих пралісів розташовані в Україні. Загалом «Букові праліси Карпат» займають площу майже 78 тисяч гектарів. 
  До списку Світової спадщини праліси потрапили через те, що становлять надзвичайну цінність як взірець недоторканих природних комплексів помірних лісів. Крім того, букові праліси Карпат вирізняються специфічною флорою та фауною і є окремою екосистемою.

6. ДЕРЕВ'ЯНІ ЦЕРКВИ КАРПАТ
 Група історично цінних унікальних дерев'яних церков, які 21 червня 2013 року на 37-й сесії Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО, що проходила у Камбоджі, були занесені до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
  На території України розташовані такі вісім храмів: дві Церкви Святого Духа (у Рогатині на Івано-Франківщині та у селі Потелич Жовквівського району на Львівщині), Церква Собору Пресвятої Богородиці (село Матків, Турківський район, Львівщина), Церква Святої Трійці (Жовква, Львівська область), Церква святого Юра (Дрогобич, Львівщина), Церква Різдва Пресвятої Богородиці (село Нижній Вербіж Коломийського району на Івано-Франківщині), Церква Вознесіння Господнього (селище Ясіня Рахівського району на Закарпатті), Церква святого Михайла (село Ужок Велилкоберезнянського району на Закарпатті).
7.ХЕРСОНЕС ТАВРІЙСЬКИЙ
   2013 року на сесії ЮНЕСКО в Камбоджі, крім дерев'яних церков, до списку об'єктів Світової спадщини було також включене давнє місто Херсонес, розташоване на території окупованого нині Росією Севастополя.
  Приходьте! Читайте! Думайте! Аналізуйте!
      І пам'ятайте про цінності вічні і незмінні, попри мінливість і скороминучість життя.



Немає коментарів:

Дописати коментар