понеділок, 23 квітня 2018 р.

"Права національних меншин в Україні: національне законодавство та національно-правовий статус"

З 2.04.2018 р. по 30.04.2018 р. в читальному залі бібліотеки представлена виставка-знайомство 
"Права національних меншин в Україні: національне законодавство та національно-правовий статус." 


  Україна - земля багатьох народів і культур. На її території проживають представники понад 130 національностей, народностей та етнічних спільнот. Україну вважають своєю батьківщиною українці, росіяни, білоруси, євреї, поляки, німці, кримські татари та інші.
  Конституція України та українське законодавче поле дозволяють забезпечити всі основні права та свободи національних меншин: зокрема, право на існування, використання здобутків культур та використання мов гарантовані статтями 10,11, 22, 53 і 119 Конституції, у яких зафіксовано, що "держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності національних меншин України", Законами "Про мови", "Про національні меншини", Декларацією прав національностей України. Право на представництво частково гарантоване ст.14 Закону "Про національні меншини" та ст.22 Конституції щодо недопущення звуження форм та обсягу існуючих прав та свобод.

 Українська держава активно сприяє задоволенню етнокультурних потреб національних меншин: відродженню їхніх звичаїв і традицій, всебічному розвитку мови й освіти, аматорського та професійного мистецтва, охороні та збереженню пам'яток історії та культури, заснуванню періодичних видань. 
  Два мільйони дітей навчаються в Україні мовами національних меншин. Україна є однією з небагатьох держав, де представникам нацменшин надано можливість здобувати повну середню освіту з усіх предметів рідною мовою.
   Задоволенню інформаційних потреб сприяють 169 видань, які виходять мовами національних меншин; 46 з них мають загальнодержавну сферу розповсюдження.
   Сьогодні в Україні діє близько 800 громадських товариств національних меншин, понад 30 з яких мають всеукраїнський статус.
    Держава організаційно й фінансово сприяє відзначенню днів культури національних меншин, пам'ятних дат, релігійних та обрядових свят. Щороку проводяться різні культурно-мистецькі акції.
   Така державна політика у сфері національних меншин сприяє міжетнічній взаємодії та консолідації українського суспільства.
 Злагоджена життєдіяльність представників різних національностей неможлива без шанобливого ставлення і поваги кожного народу до іншого. Це стосується як українців, так і національних меншин, які є жителями України.

Немає коментарів:

Дописати коментар