четвер, 20 червня 2024 р.

24 червня - Свято Івана Купала

    З  17.06.2024 р. по 30.06.2024 р.  до свята Івана Купала в читальній залі представлено народознавчу виставку "На калину роса впала, Україна святкує Купала".

   Свято Івана Купала припадає в цьому році на 24 червня, коли вшановують Святого Духа та Різдво пророка Іоана Хрестителя (Предтечі).

  Івана Купала - свято, яке дійшло до нас із часів язичництва, оповите різними легендами та повір'ями. Попри язичницьке коріння, його широко відзначають і сьогодні та вірять, що ніч на Івана Купала сповнена чудес. 

  З приходом християнства свято отримало нове трактування - його стали називати на честь святого Іоанна Хрестителя, різдво якого також відзначається в цю дату. Так свято з Купали стало Івана Купала і поєднало в собі язичницьке та християнське коріння.

   Запрошуємо вас заглибитись у багатий духовний світ українського народу та познайомитись з матеріалами, представленими на виставці "На калину роса впала, Україна святкує Купала".

   Ви дізнаєтесь про історію виникнення свята Івана Купала, традиції, звичаї, вірування, обряди,  легенди,  повір'я,  прикмети,  заборони, пов'язані з ним. 

   Ви також дізнаєтесь про головні  язичницькі ритуальні дійства, що дійшли до нас. Вони уособлюють в собі поєднання чоловічого (вогню) та жіночого (вода) начал та виконуються з метою забезпечення врожайності, здоров'я, продовження роду. 


Немає коментарів:

Дописати коментар