вівторок, 4 квітня 2023 р.

3 квітня - 105-річчя від дня народження Олеся Гончара

      З 1.04.2023 р. по 20.04.2023 р. до 105-річчя від дня народження українського письменника, літературного критика, громадського діяча,  першого лауреата премії імені Тараса Шевченка (9 березня 1962), голови Спілки письменників України (1959–1971), академіка НАН України (1978) Олеся Терентійовича Гончара на абонементі представлена виставка-ювілей "Дякую Богові, що дав мені народитися українцем" О. Гончар. 

  Олесь Гончар дуже вболівав за долю України. У своєму щоденнику він писав: "Любов до України - єдине багатство. Пишно звучить? Але це істинна правда душі. Якщо хочеться ще пожити, то тільки ради цього". 

 Боротьба за українське слово, яке подає духовний сигнал у вічність про українську долю і національну місію України у світовому цивілізаційному розвитку була для Олеся Гончара єдино можливим стимулом для життя і творчості.

  "Мова для нас, українців, - це не тільки засіб спілкування. За сучасних обставин вона щось значно більше! Для нас мова - це й пам'ять, і честь, і гідність; для нашого народу мова - це саме життя" О. Гончар

   Вболівання за долю людини, високий патріотизм і гуманізм - найяскравіші ознаки творчості Олеся Гончара. Перу письменника-патріота належить велика кількість романів, повістей, оповідань, новел, віршів, щоденників, критичних нарисів та статей. Його твори перекладені більш як сорока мовами світу. 

    Олесь Гончар був і залишається  духовним  лідером нації, бо живе його палке слово, що вболіває за  Україну. 

  

  Тож знайомтесь з творчістю Олеся Гончара і відкривайте в  його слові людину, письменника, світоча духу, його добу, народ і Україну.

   На часі тепер слова О. Т. Гончара:  "Вірю, прийдуть покоління тих, хто здатен буде не тільки здобути свободу, але й зуміє захистити її надійно!"

Немає коментарів:

Дописати коментар