середу, 12 квітня 2023 р.

26 квітня - Міжнародний день пам'яті чорнобильської катастрофи

  До Міжнародного дня пам'яті  Чорнобильської катастрофи з 10.04.2023 р. по 30.04.2023 р.  в бібліотеці організовано  виставку-пам'ять "Чорнобиль - попередження набат, його уроків людство не забуде".
 Міжнародний день пам’яті про чорнобильську катастрофу  було  проголошено 8 грудня 2016 року резолюцією A/RES/71/125 Генеральної Асамблеї ООН. Зазначений день пам’яті відзначається щорічно 26 квітня, починаючи з 2017 року.

 Указом Президії Верховної Ради Української РСР у 1990 році 26 квітня було проголошено "Днем чорнобильської трагедії". 
    Саме 26 квітня  1986 року над квітучим Поліссям  в нічне небо здійнявся  зловісний вогонь радіаційного вибуху. Відбулась  Чорнобильська катастрофа, яка стала чорним болем  всієї планети.  

     Людство ще не знало техногенно-екологічної катастрофи таких масштабів. Ця біда назавжди залишиться в пам'яті людей як застереження того, що науково-технічний прогрес може приносити й гіркі плоди. 
   Уже минуло 37 років після аварії на ЧАЕС, а біль не вщухає. Чорнобильська біда назавжди залишиться в пам'яті людства. 
   Чорнобиль став німим докором минулого і болючою пересторогою для майбутніх поколінь.
   Наша виставка - це повернення пам'яті і серця до тих незабутніх трагічних подій та  вкотре осягнути, кому ми зобов'язані мирним небом над головою. 
 Кожна  книжка, представлена на виставці, дає відповідь на запитання чим для України був Чорнобиль: національною трагедією, величезною психологічною травмою чи важкою ношею для економіки? Кожний документ, кожне слово очевидців тих подій мають величезну вагу та варті  найуважнішого прочитання. Адже не все ще сказане,  почуте та прочитане  вами. 


Гудов, В. А. 731 спецбатальон=731 special battalion / В. А. Гудов.- Київ: Персонал, 2016.- 181 с.: фотоіл., портр.
    В книзі - спогади ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС 1986 року.  Найнебезпечнішу і важку роботу довелося їм виконувати, щоб заглушити четвертий реактор, який вибухнув, знизити рівень радіації. Вони зробили великий подвиг – за сім місяців після вибуху прибрали тони радіоактивного сміття і ґрунту, дезактивували гектари площ всередині і навколо реакторів, знизивши радіоактивний фон в десятки та сотні разів. Завдяки виконаній роботі відселення людей обмежилося 30-кілометровою зоною.


 Купрієнко, О. Чорнобильська хроніка. Люди / Ольга Купрієнко, Алла Багірова; (передм. П. Б. Котіна).- Харків: Фоліо, 2021.- 208 с.: іл., портр.
 Це книжка-присвята героям, які  ризикували своїм життям і здоров’ям задля порятунку мільйонів інших людей. Вона містить історії шістнадцяти борців за наші життя. Це свідки й учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС: атомники, пожежники, медики, монтажники, оператори. Вони розповідають "по-рентгенівськи", безкомпромісно чесно. Згадують про власне становлення, про життя у місті Прип’ять до аварії, про події, які пізніше назвуть техногенною катастрофою. Сьогодні вони є членами громадської організації "Промінь 5-2" — об’єднання учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. 

Гусєв, О. П. 25 років віч-на-віч з "Чорнобилем": документально-публіцистичний твір / Олег Гусєв; гол. ред. Б. Олійник; консультанти С. В. Нікітіна, Б. І. Горбачов.- Київ:(ПП "Золоті Ворота"), 2011.- 624 с.: іл.
    У книзі Олега Петровича Гусєва, заслуженого журналіста України, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, йдеться про боротьбу ліквідаторів за існування атомної станції після вибуху 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці, перебіг подій, пов'язаних з діяльністю і закриттям цього аварійного ядерного об'єкту підвищеної небезпеки наприкінці 2000 року, подальших дій вже у ХХІ столітті.

Плохій, С. Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи / Сергій Плохій.- Харків: Бібколектор, 2019.- 397 с., 8 с. фотоіл., портр.
   Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го.  Автор книги розповідає про те, що Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка оточила ядерну енергетику завісою секретності. Радянська система не дозволяла поширювати інформацію про попередні аварії навіть серед фахівців. Це зробило нову масштабну аварію неминучою. 

Векленко, О. Чорнобиль: етюди з натури: (оповідання-спогади)=Chjrnobyl: Sketches from Life / Олег Векленко.- Харків: Фабула: Ранок, 2019.- 143 с.: фотоіл., портр.
 Автор книги Олег Векленко - учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, художник, професор Харківської державної академії дизайну і мистецтв у своїх спогадах  розповідає про  особисті відчуття, пережиті в період перебування в Чорнобилі в травні–червні 1986 року, про повсякденне життя ліквідаторів у таборі неподалік станції, про примітивні засоби захисту і про те, що усвідомлення справжньої небезпеки прийшло набагато пізніше. Щирі історії про ті дні написані живою мовою і доповнені авторськими малюнками та фотографіями.

Сущенко, М. М. Екскурс у Чорнобиль:... земля загублених надій...=Insight into Chernobyl / Марія Сущенко.- Київ: (ПП "Агентство по розповсюдженню друку"), 2016.- 272 с.: фотоіл.
  У виданні показаний нинішній стан населених пунктів Чорнобильської зони відчуження, які були покинуті внаслідок аварії на атомній електростанції.
 Ви разом з автором книги  здійсните екскурсію безлюдними  приміщеннями,    порожніми квартирами,  осиротілими дитсадками, школами, магазинами та іншими будівлями Чорнобильської зони. 

Немає коментарів:

Дописати коментар