середу, 4 січня 2023 р.

6 січня - 125 річчя від дня народження Володимира Сосюри


  З 2.01.2023 р. по 16.01.2023 р. до 125-річчя від дня народження українського письменника, поета-лірика,  бунчужного 3-го Гайдамацького полку Армії УНР  Володимира Сосюри  в бібліотеці представлена виставка-ювілей «О дай мені сили, моя Україно, творити для тебе і жить!» В. Сосюра та провели бесіду біля неї "Всім серцем любіть Україну свою і вічні ми будемо з нею" В. Сосюра.

  Україна багата на поетичні таланти, серед яких чільне місце належить Володимиру Сосюрі.  
  Він - тонкий лірик і творець розгорнутих ліро-епічних полотен.
   Його перу належить понад 80 збірок поетичних творів, які поповнили українську літературу новими темами героїчної і трагічної боротьби нашого народу за свободу і незалежність, за краще життя. Література України також збагатилась зразками високої громадянської й інтимної лірики, образами і картинами рідної України, її людей. Недаремно Володимира Сосюру називають солов'єм України. 

   Вірші В. Сосюри покладені на музику, співають в усьому світі.
 За визначенням ЮНЕСКО поет увійшов до 100 найвидатніших ліриків світу всіх часів і народів.
   "Творчість В. Сосюри, котрий лишив нам близько шістдесяти поетичних книг, автобіографічну прозу - це безмежний світ, це історія, що переживається в любові й ненависті, радості й журбі гостро, до сліз, до млості. У слові поета горить віра в людину, яка покликана творити дійсність відповідно до найвищих вимог та гуманістичних ідеалів..." 
Володимир Моринець

 "Талановитий і справжній, інколи курйозний, завжди експансивний і щирий, Володимир Сосюра належить до поетів, за якими ходить популярність, яких знає, визнає і вітає "масовий", "широкий" читач."
Микола Зеров
 



 Шановні користувачі, запрошуємо вас долучитися до ніжної й емоційно насиченої поезії Володимира Сосюри. 

Сосюра, В. М. Вибрані твори: В 2 т. Т. 1: Поетичні твори /В. М. Сосюра. - Київ: Наукова думка, 2000.- 648 с.
   До першого тому творів В. М. Сосюри увійшли вибрані вірші та поеми, опубліковані переважно в прижиттєвих виданнях збірок та окремих книг, а також деякі твори, що не друкувалися за життя автора або перебували під забороною тоталітарної системи. Тексти усіх творів друкуються за рукописами або публікаціями, які не зазнали редакторських втручань чи цензурних спотворень.
   До другого тому ввійшли поеми: "Махно" (Уривки), "Слово", "Каїн", "Мойсей", "Христос"(Легенда), "Ваал", "Мазепа", "Розстріляне безсмертя" та автобіографічний  роман "Третя Рота". 

Сосюра, В. М. Мазепа. Поема. Лірика. / В. М. Сосюра. - Київ: Дніпро, 2001.- 221 с.
    Добірка творів відомого поета Володимира Сосюри містить замовчувану понад півстоліття поему "Мазепа" і вибрані поезії різних років, які є найхарактернішими для творчості найніжнішого лірика української літератури ХХ століття.
    Громадянський подвиг В. Сосюри в тому, що він сміливо й відкрито заперечив зраду І. Мазепи.  Володимир Сосюра в своїй поемі показує Івана Мазепу як будівничого, в часи гетьманування якого набула розквіту школа, освіта, архітектура, оригінальне українське барокко.
   У чому ж трагедія Мазепи? Цю проблему Сосюра прагнув постійно тримати в полі зору й шукав на неї відповідь. 

Сосюра, В. М. Розстріляне безсмертя: Вірші та поеми / В. М. Сосюра. - Київ: Укр. письменник, 2001.- 319 с.
   В поемі "Розстріляне безсмертя" В. Сосюра  увічнив пам'ять  всіх невинно убієнних у поетичному слові. До книги увійшли не друковані за життя автора поеми та частина ранніх, часом спотворених цензурою або взагалі заборонених у радянські часи, віршів. Автор звертається до трагічних епізодів своєї юності (1917-1920 рр.). В. Сосюра виводить десятки постатей друзів, знайомих, яких було безневинно страчено у жорстокі роки сталінських репресій, смерть яких поет надзвичайно боляче переживав. 

Сосюра, Володимир. Третя Рота: Роман / Володимир Сосюра.- Київ: Внання, 2010.- 352 с.
  В романі-сповіді "Третя Рота" письменник осмислює шляхи  свого життя - від злиденного дитинства, юності у вирі національно-визвольних змагань та до становлення як поета в умовах ідеологічного цькування.

Костюченко Віктор Андрійович. Біль аж до краю дороги...: Есе / Віктор Андрійович Костюченко. - Київ: Пульсари, 2001.- 228 с.: іл.
  Ця книжка В. Костюченка - спроба поглянути на Володимира Сосюру-людину, поета тих надзвичайно складних років. У ній бажання автора -  наблизитись до істини, пізнати Сосюру, якого любили, шанували й осуджували, а ще - Сосюру, якого практично ніхто не знав.

Володимир Сосюра (Автобіографічний нарис) //Самі про себе: автобіографії українських митців 1920-х років / упоряд. Р. Мовчан.- Київ:КЛІО, 2015.- с.382-386.
   В автобіографічному нарисі Володимир Сосюра розкриває маловідомі сторінки своєї біографії, свій непростий життєвий шлях, що допомагає краще зрозуміти його як поета, людину, громадянина. 

Немає коментарів:

Дописати коментар