середу, 8 червня 2022 р.

30 червня - 115-річчя від дня народження Романа Шухевича

 З 12.06.2022 р. по 29.06.2022 р. до 115-річчя від дня народження українського політичного та державного діяча Романа Шухевича на абонементі представлена виставка-ювілей "Головний командир УПА - Роман Шухевич".
 Головнокомандувач Української Повстанської Армії генерал Роман Йосипович Шухевич (Тарас Чупринка) був багатогранною, феноменально обдарованою і відважною особистістю, палким патріотом рідної землі, послідовним борцем за незалежність України.

    Його життєвий подвиг став дороговказом для тисяч патріотів, які самовіддано, впродовж десятиліть, боролись за омріяну Українську Державу. 
   
    Про Романа Шухевича написано й сказано немало, та й цього недостатньо, щоб осягнути його величезне значення для нашого національного життя.
   Якою людиною був головнокомандувач УПА Роман Шухевич? Які ідеали сповідував? За що боровся? Знайти відповіді на ці запитання, водночас відкривши для себе нові факти його біографії, ви зможете ознайомившись з нашою книжковою виставкою.

Яневський, Д. Б. Проект "Україна": Жертва УПА, місія Романа Шухевича / Данило Яневський.–Харків: Факт, 2013. – 285 c. : іл., портр.

 Книга "Проект "Україна": Жертва УПА, місія Романа Шухевича" - документальне дослідження доктора історичних наук, відомого телеведучого та журналіста Данила Яневського.  Він проаналізував десятки тисяч сторінок документів, мемуарів, спеціальних досліджень та артефактів з колекції Українського Національного Музею (Чикаго, США). Автор блискуче відновив  реальну історію УПА, з’ясував її чисельність, місця та час створення. Чільне місце в цій книзі займає постать   Головного командира УПА Романа Шухевича. 


Яневський, Д. Б. Бандера. Шухевич / Данило Яневський.- Харків: Бібколектор, 2021.- 510 с.: іл., портр.

  Розділи книги присвячені Роману Шухевичу, який хотів бачити Українську Самостійну Соборну Державу,  про яку він мріяв, за яку боровся і загинув.  

  Яневський, Д. Б. Український визвольний рух. Бандера, Шухевич та інші / Данило Яневський, Олександр Красовицький // 10 розмов про історію України. - Харків: Бібколектор, 2021.- с.215-228.

  Розділ книги "Український визвольний рух. Бандера, Шухевич та інші" присвячений політичній діяльності Романа Шухевича.

Міф 26 Роман Шухевич служив у військах СС // Війна і міф. Невідома Друга світова, 1939-1945 / За заг. ред. О. Зінченка, В. В'ятровича, М. Майорова.- Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2019.-  с.135-138.

  Чимало біографій вірних синів свого народу обросли міфами, легендами й оповідками.   Багатьма міфами обросла постать Романа Шухевича.

  Автори  книги розвінчали  "Міф 26 Роман Шухевич служив у військах СС". За допомогою фактів довели, що жодного стосунку до з'єднань СС Роман Шухевич не мав. Також не існує жодних відомостей про участь Головного командира УПА у каральних операціях проти мирного населення.      

Праск, С. Б. Роман Шухевич: історичний роман-трилогія. Ч. 1, 2 / Святослав Праск.- Львів: Апріорі, 2017.- 396 с.: портр.
   Історичний роман-трилогія "Роман Шухевич", у центрі якого образ Головного Командира Української Повстанської Армії легендарного генерала "Тараса Чупринки" - Романа Шухевича.

Логвиненко, Б. Велика справа: (Дитинство Романа Шухевича) / Богдан Логвиненко // Про Нестора Махна, Шарля де Голля, Олеся Бердника, Джохара Дудаєва, Романа Шухевича.- Київ, 2009.- с. 63-75.
 Книга Логвиненка Богдана розраховна на допитливих мрійників та першовідкривачів. Письменник написав цікаву історію про дитинство Романа Шухевича.
  Кращим вшануванням пам'яті Романа Шухевича є прочитані вами книжки про його життя та діяльність. Ви ще раз відкриєте для себе Р. Шухевича як людину, дізнаєтесь про витоки його патріотизму й служінню рідному народові. 

Немає коментарів:

Дописати коментар