середу, 8 червня 2022 р.

12 червня - день Святої Трійці, Зелені свята

   З 1.06.2022 р. по 15.06.2022 р. на абонементі представлена виставка-привітання "Трійця Святая в любові єднає".
В травах Храми, в травах Хати,
В травах Україна - Мати!
Зелень - трави й листя крильця
Лементують - салютують!
Дзвонять дзвони - то святкує
Україна Трійцю!
С. Бабій

  Трійця - одне з найбільших православних свят, яке відзначається на п'ятдесятий день після Великодня. Святкують Трійцю в пам'ять про зішестя Святого Духа. Згідно з Євангелієм, на п'ятдесятий день після воскресіння Христа дванадцять його учнів і його мати, Діва Марія, зібралися, щоб вшанувати його пам'ять. І раптом з неба пролунав сильний гуркіт, а слідом за ним з'явилися вогненні язики, які зупинилися по одному над кожним з апостолів. Так на апостолів зійшов Святий Дух, принісши великі знання. І почали вони проповідувати різними мовами, тим самим відкриваючи світові усю повноту дії Пресвятої Трійці: Отця, Сина та Святого Духа. Саме цей день вшановують як дату заснування Христової Церкви. 

 Давньою народною традицією є прикрашати оселі і храми на Трійцю зеленими гілками, польовими квітами і запашними травами. Це символізує оновлення природи і очищення людської душі. Вважається, що зелень в цей час володіє особливою силою, яка захищає оселю від різного зла. Зібрані в цей день трави зцілюють від багатьох хвороб.
   Це свято відзначають не лише слов'яни. У Німеччині, Австрії, Бельгії, Іспанії, Данії, Латвії, Румунії, Швейцарії, Норвегії, Франції, Ісландії  свято Трійці є державним. В Австралії прийнято прикрашати колодязі вінками з квітів і зелених гілок. А під час меси у храмах випускають голубів - символ цього свята. На острові Кіпр православні християни на Святу Трійцю відзначають ще й свято води Катаклізмос, що є згадкою про Вселенський потоп і порятунок Ноя.
   Нехай святкування Трійці в цьому році для України стане особливим. Нехай у кожному домі буде світло, радісно, затишно! Нехай буде мир, адже свято трійці спонукає всіх зберігати мир, чистоту серця та помислів. 

   Трійцю весело стрічай!

І Ісуса прославляй!

Щастя і добра родині!

Миру нашій Україні!


Немає коментарів:

Дописати коментар