понеділок, 22 листопада 2021 р.

"За Україну, за її долю"

   У листопаді-грудні 2021 року виповнюється 100 років Другого Зимового походу Армії Української Народної Республіки – останньої спроби збройним шляхом повернути втрачену Україною державність. Водночас Україна вшановує вояків Армії УНР, розстріляних біля містечка Базар.

   Другий Зимовий похід Армії УНР/Листопадовий рейд – партизансько-повстанська операція Армії УНР у жовтні–грудні 1921 року, організована, щоб підняти збройне повстання проти більшовицької влади та відновити українську державність. 


 Книга В. Вериги "Листопадовий рейд" присвячена подіям осені 1921 року - Листопадовому рейду УПА під командуванням генерал-хорунжого Юрка Тютюнника та героям, які власним життям довели свою любов до України. Жертва їхнього життя є найкращим доказом, що в українському народі не бракувало і не бракує відданих патріотів, не бракувало любові до рідного краю, зокрема бажання жити вільно.

  В книзі "Другий Зимовий похід: Листопадовий рейд. Базар"  ви маєте нагоду ознайомитися зі свідками та учасниками складних, трагічних, героїчних часів становлення української державності -   Другого Зимового походу або, як його називають, Листопадового рейду.    Рейд зазнав невдачі і завершився трагедією під містечком Базар - розстрілом 359 взятих у полон повстанців. Ця страта стала першою масовою позасудовою розправою радянських каральних органів над українцями в часи революції.

 Другий Зимовий похід став героїчною сторінкою історії українського державотворення. Він не приніс очікуваних результатів – підняти загальноукраїнське збройне повстання не вдалося. Але відвага і самопожертва учасників рейду є взірцем виконання обов’язку перед народом і державою. 

Немає коментарів:

Дописати коментар