пʼятницю, 19 листопада 2021 р.

21 листопада - День Гідності та Свободи


 День Гідності та Свободи відзначається 
21 листопада, у день початку двох революцій - Помаранчевої та Революції Гідності.

  Цей день символізує відданість України ідеалам і принципам побудови демократичної держави та ідеям свободи. Події, до яких приурочено День Гідності та Свободи, є одними з ключових моментів українського державотворення, знаковими точками консолідації народу та уособленням глибинних трансформацій суспільної свідомості. 

 «Євромайдан для мене – це місце, де засвідчується право людини обстоювати свою гідність та право. Уже вдруге в ХХІ столітті Майдан підіймає гідність України у своїх власних очах та очах усього світу… Майдан працює на 42 перспективу. Уже зараз він багато чого навчив суспільство… Ми стали на іншу висоту – солідарності та відповідальності. Це початок зміни суспільства… На Майдані народжується новий тип громадянина – гідного та безстрашного». 

Євген Сверстюк

  З 10.11.2021 р. по 30.11.2021 р. з нагоди Дня Гідності та Свободи представлена виставка-вшанування "Кращі з кращих встали за свободу і гідність без вагань".

   На сторінках книжок, представлених на виставці, ви зустрінетесь з героями Майдану. Це покоління дивовижних, вільних людей, для яких патріотизм - слово, наповнене сенсом. 

  "Небесна сотня" - це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше - своє життя - заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні. Герої цієї книги - звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні - заробітчани, науковці, підприємці, вчителі… Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об’єднав їх, зробив побратимами та "воїнами світла". 


  Книга О. Трайдакала "Майдан. Погляд зсередини" - це історія про простих людей - справжніх, щирих, добрих і небайдужих, яким  судилося стати насправді незвичайними, видатними людьми. У подіях Революції гідності на київському Майдані їм довелось поєднати доброту і терпимість із праведною люттю задля порятунку всієї України. Без перебільшення, самовідданість і щоденна робота цих людей із легендарної "Львівської брами" зробили можливими тектонічні зміни в українському суспільстві. У цій книзі на 100% справжні автентичні емоції і почуття: терпимість до опонента, яка увінчується порозумінням; справжнє братерство людей, об’єднаних спільною метою і великою національною родиною (це у часи, коли навіть сусіди можуть ворожо ставитись одне до одного); відчайдушна стійкість мирного протесту; криваве протистояння з ворогом, який перетнув межу людяності; невимовна гіркота втрати людей, які стали за нетривалий час найдорожчими, рідними людьми, оскільки народились як справжні Українці. Ця історія не про жорстокість протистояння з ворогом. Вона про справжні чесноти найкращих людей, які живуть поміж нас. І вона насправді захоплює.

   У збірнику "Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах" подані фрагменти спогадів очевидців протестних акцій, що відбувалися в Україні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року і названі Революцією Гідності. Інтерв’ю зібрані Українським інститутом національної пам’яті у рамках проекту «Майдан: усна історія». До другого випуску збірника увійшли спогади митців, що представляють різні жанри, види та напрями мистецтва. У спогадах творчих людей відображено їхній суб’єктивний досвід пережитого та узагальнені міркування про роль мистецтва у протестних акціях Революції Гідності. 

   У книзі О. Виноградова "Слово Майдана" зібрано сто оповідань учасників і очевидців подій, що сталися на Майдані Незалежності в Києві з листопада 2013 по лютий 2014 року. Спогади представників майже всіх служб, підрозділів, напрямків і рухів Майдану нададуть можливість дізнатися всю правду про революційний Майдан, а також зрозуміти думки, надії і вчинки тих, хто ціною власного життя відстоював честь України і гідність свого народу.
  Всі оповідання - цікаві, відверті, емоційні і по-своєму унікальні. Кожен майданівський день, кожну подію, кожен штурм герої книги бачили по-різному.

 Книга "Дзвони Майдану" Віталія Портникова є закінченням трилогії, що її започаткувала 2010 року "Богородиця в синагозі"(період з 2000 по 2006 рр.) та новела  2012 року "Тюрма для янголів" (2006-2011 рр.). 
     Книга "Дзвони Майдану" охоплює тексти політичної публіцистики, написані упродовж жовтня 2011-го - січня 2018 років.
   
  Ці книги були написані заради того, аби пам’ять про величезну самопожертву героїв  Революції Гідності  назавжди залишилася в серцях українців. Вони - нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою. 
    

Немає коментарів:

Дописати коментар