вівторок, 16 листопада 2021 р.

21 листопада - свято Архістратига Михаїла

  З 6.11.2021 р. по 29.11.2021 р. до свята Архістратига Михаїла в бібліотеці представлена виставка-привітання "Наш небесний покровитель".

  Архістратиг Михаїл - один з архангелів, верховний воєначальник у космічній війні з ворогами Бога.


  Архістратига Михаїла здавна називають ангелом-охоронцем усіх християн, а українці вважають його патроном столиці України - Києва. Сучасний герб міста, як і стародавній, оздоблений образом архістратига з мечем.

  Не випадково на іконах Михаїла зображують у вигляді воїна, одягнутого в залізні лати, із списом та щитом у руках, який топче ногами дракона-сатану. У народній уяві архангел Михаїл змальовується мужнім лицарем, який перемагає всі темні сили на землі.

  

  Запорозькі козаки вважали архангела своїм покровителем, під його незримим керівництвом завжди отримували дивовижні перемоги над ворогом. На Запорозькій Січі на честь архістратига Михаїла часто зводили церкви. 


 

 На бойових стягах та знаменах запорізьких козаків також зображали  Небесного Воїна.

    

  21 листопада - день святого Михаїла. Християни називають це свято Собором святого архістратига Михаїла і вшановують архангела Михаїла та його небесне воїнство - янголів.
   По всій Україні в цей день завершувався весільний сезон, бо невдовзі починається Пилипівський піст. Цікаві обрядові дійства побутували на Гуцульщині. Оскільки любителі полювання вважають святого Михаїла своїм покровителем, тож у його день бувалі мисливці приймали "новачків" у своє товариство, а ті щедро їх частували. На таких частуваннях заборонялося бути жінкам, щоб не зурочили полювання.
 
 На Галичині й Волині, готуючись до Різдвяних свят, дотримувались такого звичаю: на свято Михайла власники коней купували для них барвисті стрічки та голосні дзвіночки (бажано з бронзи, щоб добре бриніли). Адже Михайло любить вкрити землю снігом, вдарити морозом, що віщує холодне і сніжне Різдво. А хіба можна уявити українське Різдво без пари вороних з дзвіночками та барвистими стрічками, запряжених у сани, на які усілися колядники?..

 21 листопада часто випадає перший сніг, тому й прикмета: «Михайло на білому коні приїхав».

Народні прикмети:

- Якщо цього дня сніг буде мокрим, то майбутній урожай буде хорошим.

- Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколая.

- Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна і красна.

- Якщо Михайло дощем служить – добру й суху весну ворожить.

- Іній – на великі сніги, а туман – на відлигу.

- Якщо відлига – не жди санного шляху до Миколи.

- Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до пів грудня.

- День на Михайла похмурий і на деревах іній – до хорошого врожаю.

- Від Михайла зима морози кує.

- Як Михайло закує, то Микола не розкує.


Немає коментарів:

Дописати коментар