середу, 6 жовтня 2021 р.

6 жовтня - 140 років від дня народження І. Кочерги

   З 4.10.2021 р. по 20.10.2021 р. до 140-річчя від дня народження драматурга-філософа Івана Антоновича Кочерги в бібліотеці представлена виставка-ювілей «Невтомний майстер пера».

   Зберігаючи і розвиваючи у своїй творчості багаті традиції української драми, а також традиції своїх видатних попередників - Івана Карпенка-Карого, Івана Франка, Лесі Українки - драматург пішов власним шляхом у мистецтві, збагативши українську драматургію новими оригінальними шедеврами і посівши одне з найпочесніших місць у вітчизняній літературі.

  Творчий діапазон драматурга був надзвичайно широким. В його доробку - твори найрізноманітніших театральних жанрів: драматичні поеми і віршовані трагедії, комедії, драми, гротески, феєрії, водевілі, одноактівки, п'єси для дітей. І в кожному з них І. Кочерга досяг високої художньої майстерності, філігранності виконання, філософської насиченості. 
    В цьому ви переконаєтесь, прочитавши його твори.

  

  До книги  талановитого українського драматурга І. А. Кочерги "Вибрані твори" увійшли найбільш відомі твори, які перекладено багатьма мовами світу: драматична поема "Свіччине весілля", історична драма "Ярослав Мудрий", а також п'єси "Алмазне жорно" та "Майстри часу".

  Драматичну поему І. Кочерги "Ярослав Мудрий" вважають вершиною його творчості. Письменник описав 1030-1036 роки, коли великому князю Ярославу Мудрому вдалося зупинити міжусобні чвари на київських землях та відбити навалу печенігів.
   Автор в поемі славить мир і труд - найвищі людські цінності і блага. В уста Ярослава митець вкладає слова, які й сьогодні звучать, як пересторога подіям війни:

    І кожен, хто порушить справу миру,
На правду хто на руську посягне,-
Того вразить безжалісна сокира,
Бо мир і труд - це благо основне.

   Драматичний твір  Івана Кочерги "Свіччине весілля" створений на основі історично достовірного факту - заборону литовськими князями світити світло в Києві наприкінці ХV - на початку ХVІ ст. 

    Образ світла втілений у п'єсі від початку до самого кінця — від головного драматичного конфлікту (боротьба ремісників з київським воєводою щодо права на запалення світла) до самого прізвища головного героя (Іван Свічка).

«Ось про яку свічку розповідає моя пісня — про тиху свічку любові й муки, що згасла в нерівній боротьбі однієї людини та що переможно запалена вже навічно — волею і силою багатьох» І. Кочерга

 
 До видання Іван Кочерга "Драматичні твори" крім історичної драматичної поеми «Свіччине весілля» увійшли: філософська комедія «Майстри часу», драма «Алмазне жорно», п'єса «Підеш – не вернешся».  В драмах І. Кочерги  безліч складних поворотів і цікавих персонажів. 

 


   Розділ "Іван Кочерга"  книги Н. І. Бернадської "Українська література ХХ століття" присвячений творчості яскравого та оригінального драматурга І. Кочерги.


  

  Стаття В. Брюховецького "Іван Кочерга" першого тому книги "Історія української літератури ХХ століття" присвячена життєвому і творчому шляху видатного українця.

  
  Стаття "Іван Кочерга" у першій книзі навчального посібника "Історія української літератури ХХ століття" за редакцією В. Г. Дончика присвячена творчості відомого українського письменника.



Немає коментарів:

Дописати коментар