середу, 13 жовтня 2021 р.

14 жовтня - Свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День УПА, День захисників і захисниць України

   На православному календарі є свята, які водночас мають народно-релігійні й національні риси та забарвлення. Вони несуть у собі особливий колорит і неповторність. До таких свят і належить свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке ми традиційно відзначаємо у зеніті золотої осені - 14 жовтня. 
   Започатковане у давній Візантії, це свято стало надзвичайно популярним в Україні. Пресвята Богородиця Покрова вважалася заступницею козаків, адже на Запорозькій Січі головним був Покровський храм, а престольним днем там було саме 14 жовтня.
  Козаки, вирушаючи в походи, неодмінно брали з собою оберіг- образок Покрови.
  Саме у цей день козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами. 
  Козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята - Козацька Покрова.
    Але Богородиця була своєрідним символом і заступницею не тільки козацтва. 14 жовтня 1942 року вважається Днем створення Української повстанської армії і святкується, як день УПА.
   А з 2015 року 14 жовтня є державним святом і неробочим днем – Днем захисника України.
  З нагоди свята з 4.10.2021 р. по 28.10.2021 р.  в бібліотеці представлена виставка-панорама 

 «Скрізь гриміла ваша слава,

Що живе й донині.

Стала слава козацькая

Славою України».



І розділ виставки "Запорозька Січ як

український феномен"


     Розділ присвячений українському козацтву, створеній ним Запорозькій Січі і суспільним інститутам в ній, передумовам виникнення і розвитку Запорозької Січі, соціальним цінностям і організаційним засадам держави Війська Запорозького, його культурі та економічному устрою,  історичній долі Запорозької Січі, залишену нею духовно-емоційну спадщину, її роль, як важливого чинника національного відродження українського народу.
  Також у розділі висвітлюються питання соціально-економічної історії, суспільного устрою, життя та побуту запорозького козацтва, описані територія та кордони, природні умови Запорозької Січі.

ІІ розділ виставки-панорами "Сторінками бойової слави"

 Присвячений одній з найцікавіших сторінок минулого українського народу - історії Війська Запорозького періоду ХVІ - середини ХVІІ ст. та змальовує історичні обставини, що зумовлювали та супроводжували воєнні походи українських козаків на суші й на морі,  дипломатичні стосунки Війська Запорозького з сусідніми країнами. Особливе місце відводиться дипломатичній діяльності Б. Хмельницького. 
  Походи 1648 р. Богдана Хмельницького, та особливо його перемоги під Жовтими водами та Корсунем, створили умови для формування самостійної Української держави – Гетьманщини. 

  У книзі І. К. Свєшнікова "Битва під Берестечком" на основі великої кількості письмових документів, неопублікованих листів, іконографічних джерел, а також археологічних розкопок, проведених під керівництвом автора, розповідається про одну з найвизначніших подій Визвольної війни 1645-1654 років - битву під Берестечком. Вперше у науковий обіг вводиться багато унікальних, невідомих дослідникам предметів козацького та селянського побуту, проаналізовано організацію та озброєння українських повстанських військ.

 У книзі В. Л. Карнацевича "Битва під Конотопом" описується битва, в якій українська армія під проводом гетьмана Івана Виговського разом з кримськими татарами перемогла цвіт московського війська, довгий час була однією з найтаємніших сторінок історії України. Часи змінилися, та запитань з приводу того, що саме відбулося влітку 1659 року і які були наслідки тієї битви, причини того, чому українцям не судилося розвинути успіх, і досі хвилюють істориків і тих, хто не байдужий до минулого рідної батьківщини…

ІІІ розділ виставки "Світочі козацького духу"

  Присвячений найбільш відомим постатям Запорозької Січі: Богдану Хмельницькому, Івану Мазепі, Пилипу Орлику, Петру Конашевичу-Сагайдачному, Івану Виговському та іншим.

 ІV розділ виставки "Козацька доба в живописі та літературі"

 Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них написано безліч творів, книжок і картин. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам'яті поколінь. Тож, козак в українській культурі - звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар