понеділок, 11 жовтня 2021 р.

17 жовтня - 85 років від дня народження Івана Драча

 З 4.10.2021 р. по 25.10.2021 р.  до 85-річчя від дня народження Івана Драча - українського поета, перекладача, кіносценариста, драматурга, державного і громадського діяча, борця за незалежність України у ХХ сторіччі,  першого голови Народного Руху України, народного депутата України 3-го скликання, Героя України в бібліотеці представлена виставка-ювілей «Неординарна постать українського культурного простору». 
  Творчість Івана Драча набула широкої популярності як в Україні, так і за рубежем.
   Його поезії перекладені багатьма мовами світу.

 
   Творчий доробок Івана Драча є настільки самобутнім і оригінальним, що його вірші і поеми не сплутати з творами жодного іншого автора.
 Пропонуємо вам ознайомитися з поезією Івана Драча, яка є виразно сучасною, масштабною, оригінально-метафоричною, інтелектуальною, емоційно насиченою, сповнена етичного максималізму. Вона дозволяє читачеві повернутися в минуле, зазирнути в майбутнє, спонукає його перейнятися тривогами нашого ядерного  віку, усвідомити взаємозалежність усього сущого на землі, змушує працювати уяву, дає насолоду. 

 

 У першу книгу тритомника Івана Драча "Вірші та поеми" ввійшло по декілька віршів, на жаль - не з усіх збірок написаних 1962-2010 роках, а також чотири поеми з сімнадцяти, серед яких - "Смерть Шевченка" та "Чорнобильська мадонна".

   У другу книгу  Івана Драча "Кіноповісті" ввійшли: документальні повісті про геніальну поетесу Лесю Українку, про композитора, засновника української класичної музики Миколу Лисенка, про особисту життєву драму Тараса Шевченка. 

  Третій том   "Статті та есеї" це- літературно-критичні статті про видатних українських письменників, скульпторів, художників, вчителів та режисерів.

  Назва однієї із статей - "Наближення до Паруйра Севака"... Іван Драч наблизив до нас скарби культури як у часі - від Данте і Сковороди до Яблонської і Білаша, так і у просторі - від Пабло Неруди (Південна Америка) до Акутагави Рюноске (Японія).



 В книгу І. Драча "Слово" ввійшли вірші, поеми, кіносценарії та публіцистика різних років. 

  


 До збірки І. Драча "Лист до калини" увійшли вірші, написані у 60-ті — 80-ті роки.


  В книгу І. Драча "Шабля і хустина"  ввійшли вірші, яким властива любов до минулого Батьківщини, до її людей. Поезії вирізняються точністю слова і глибиною думки.

 
  "Київський оберіг" І. Драча - це триптих, присвячений Києву. Крім віршів сюди увійшла також кіноповість про композитора, основоположника української класичної музики Миколу Віталійовича Лисенка. 

 

 Усім відома міфологема про Сізіфа, його камінь та працю. Іван Драч метафорично її переосмислює - з певною мірою самодосвідної гіркоти, але й водночас  вірою в немарність боротьби та праці заради України. 

 До книги відомого українського поета увійшли літературно-критичні статті й кращі художні переклади з багатьох мов, створені протягом десятиріч. Багатогранний талант І. Драча дозволив йому майстерно передати поетичні особливості таких творців, як Данте Аліг'єрі і Федеріко Гарсіа Лорка, Пабло Неруда й Олександр Блок, Отар Чіладзе і Володимир Маяковський, роблячи їх близькими і зрозумілими сучасному читачеві.
    На виставці також представлені книги присвячені життю та діяльності видатного українського поета.

Немає коментарів:

Дописати коментар