неділю, 3 жовтня 2021 р.

2 жовтня - 115 років від дня народження Івана Багряного

  З 27.09.2021 р. по 20.10.2021 р. до 115-річчя від дня народження Івана Багряного -  поета, прозаїка, публіциста, художника, громадського діяча   в бібліотеці представлена виставка-ювілей «Ми є. Були. І будем ми! Й Вітчизна наша з нами» І. Багряний. 

   Він належить до когорти таких різнобічно обдарованих митців і саможертовних патріотів України, як Володимир Винниченко, Симон Петлюра чи Олександр Довженко. Їх у нашій історії не один десяток. Вони спалювали себе у полум'ї любові до України, а Україна за таку жертовність приймала їх як диваків, а то й вбачала у них своїх ворогів.

 Іван Павлович Багряний (справжнє прізвище Лозов'яга) вписав своє ім'я в історію України, як найвидатніший політичний речник першої еміграції з Радянського Союзу. 

   Творчість Івана Багряного - одного з найталановитіших письменників української діаспори, лауреата премії ім. Т. Г. Шевченка (посмертно) - видатне явище української літератури, яскраве свідчення великої синівської любові до Батьківщини.


 До першого тому "Вибраних творів" видатного письменника і громадсько-політичного діяча Івана Багряного увійшов роман "Маруся Богуславка" - книга за визначенням самого ж автора, про українську молодь під час Другої світової війни. Цей роман започаткував епопею "Буйний вітер", що залишилася незавершеною. Написаний 1952-1956 рр. окремою книгою в Україні роман видається вперше. Сюди додано також уривок "Держіть поїзд!" і низку цікавих фотографій.

 До другого тому «Вибраних творів» видатного письменника і громадсько-політичного діяча Івана Багряного увійшли роман «Людина біжить над прірвою», повість «Огненне коло», повість-вертеп «Розгром», памфлет «Чому я не хочу вертатись до СССР?» та маловідома публічна лекція «Україна біля Тихого океану». Видання ілюстроване серією фотографій, переважна більшість із яких публікується вперше.

  У книзі Івана Багряного "Вибрані твори" вміщено роман "Тигролови" (1944), який приніс письменникові світову популярність і визнання, повість про трагічну сторінку визвольної боротьби у вирі Другої світової війни - "Огненне коло" (1953), а також ранні поетичні й прозові твори, які гідно репрезентують багатогранну творчу особистість письменника.
  До книги увійшли два найзнаковіші романи відомого українського письменника, політика і громадського діяча Івана Багряного (1906–1963). Це «Тигролови» (1943) та «Сад Гетсиманський» (1948–1950) – твори, в яких автор, засновуючись на власному життєвому досвіді, яскраво і правдиво засвідчує весь жах сталінської машини терору.
   Сьогодні романи Івана Багряного "Сад Гетсиманський" та "Тигролови" особливо актуальні. Ці правдиві сторінки трагічної історії українського народу стануть справжньою пересторогою для молодого покоління, яке прагне побудувати демократичну європейську державу.

 До збірки "Золотий бумеранг" увійшли вірші, поеми, сатиричні твори, а також роздуми про літературу та письменників, висловлені І. Багряним, який і в умовах еміграції не втрачав зв'язку з отчою землею - Україною. Це - найповніше видання його поетичної спадщини (значна частина віршів друкується вперше). Крім того, відтворено художні ілюстрації самого ж автора до поеми "Антон Біда - герой труда". 

   Роман-дослідження О. Шугая "Іван Багряний або Через терни Гетсиманського саду" вперше проникливо й переконливо знайомить з унікальними документами, невідомими фактами життя і творчості видатного письменника і мислителя ХХ століття, а зокрема - в його витоках. Поринувши в глибоку і живу течію оповіді, читач матиме змогу відчути себе активним учасником незвичайного пошуку і співтворцем цієї книжки, навчаючись допитливості, спостережливості, уміння знаходити, відкривати.

 
 Розділ "Творчість на грані самопожертви" книги Миколи Жулинського "Українська література: творці і твори"    присвячений видатному українцю - Івану Багряному.

 

   Розділ "Із чорної прірви - в безсмертя. Змагання Івана Багряного за людину" книги М. Жулинського "Слово на сторожі нації" присвячений  творчості  відомого українського письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар