середу, 22 вересня 2021 р.

 З 6.09.2021 р. по 29.09.2021 р. до 95-річчя від дня відкриття  Києво-Печерського історико-культурного заповідника в бібліотеці представлена виставка-ювілей «Києво-Печерська лавра – історико-культурна спадщина України». 
  Києво-Печерська лавра відома не лише в Україні, а й далеко за її межами. 
  Впродовж віків Києво-Печерська лавра була джерелом культурного розвитку, головною святинею нашого народу, справжньою перлиною української землі. 
  Немає людини, яка б не відізвалась на цю гармонійну красу, де поєднались святість, величні золотоверхі храми, жива гармонія природи і таємничість печер. 
    
 В фотоальбомі "І монастир той подібний небу" відображено історію розвитку Києво-Печерської Лаври як всеправославного духовного центру, архітектурного і культурного феномену. Монастир пройшов складний історичний шлях, і нині переживає відродження чернечого життя та відбудови зруйнованих святинь. Відзначено вагомий внесок Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника у збереження цієї унікальної перлини української духовності та історії.

  Книга "Дива печер лаврських" - колективна монографія присвячена історії печер Києво-Печерської лаври. В роботі використаний досвід лаврських авторів XVII ст., котрим належать перші історичні студії, що були продовжені науковцями Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. До цього унікального видання увійшли результати новітніх досліджень з історії лаврських печер. Читачам також пропонується низка літописних, агіографічних сюжетів, оповідей про дива лаврських печер та про мощі святих, тут упокоєних.

Книга розрахована як на науковців, так і на всіх небайдужих до історії української духовної культури.

 В книзі Ломачинської І. М. "Монастирі України"  один з розділів  присвячений Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі.  

 Особливу увагу приділено значенню Свято-Успенської Києво-Печерської лаври  у поширенні освіти, розвитку книговидавничої справи, формуванні канонів храмової архітектури і збереженні сакральної культури українського народу. 

 Книга Воронцової О. А. "Лаврські печери" - це путівник по Ближніх і Дальніх печерах Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

   Путівник допоможе перейнятися незвичайною атмосферою таємничого підземного міста на Печерському пагорбі.

  Монографія професора Київської Духовної Академії Дмитра Степовика висвітлює історію одного з найдавніших і найбільших чоловічих монастирів України - Києво- Печерської Лаври упродовж всієї історії монастиря - від 1051 до 2001 року. Праця складається з чотирьох розділів і наукового апарату (додатків). Розглядаються питання фундаторів монастиря, організації духовного служіння і подвижництва, канонічно- правовий статус монастиря, персонали ченців, система управління, відносини зі світською владою, зв'язки з іншими монастирями України і зарубіжних країн, вплив Лаври на українську культуру і мистецтво.
  Відвідайте виставку-ювілей «Києво-Печерська лавра – історико-культурна спадщина України»!  Перегляньте і перечитайте книги, представлені на ній! Відвідайте святу Києво-Печерську лавру! Нехай ваше серце наповниться вірою і любов'ю до Бога, до України!



Немає коментарів:

Дописати коментар