понеділок, 20 вересня 2021 р.

18 вересня - 180 років від дня народження Михайла Петровича Драгоманова

   До цієї ювілейної дати в бібліотеці представлена виставка-ювілей 
«Розбудовник української політичної нації». 

   Михайло Петрович Драгоманов - видатний син України, що прославив її як політик, мислитель, вчений. Він одним з перших серйозно, по-науковому, підійшов до питання про майбутнє українського народу, досліджуючи його минувшину, аналізуючи нагальні проблеми, прогнозуючи майбутнє. 

  Чи не вперше в самодержавній Росії він гордо підписував свої твори - Українець.

   Що нам залишилося матеріального від М. Драгоманова? Велике літературно-наукове надбання, яке за своїм ідейним змістом стало не тільки пам'ятником національного відродження, але є й буде чинником подальшого відроджувального процесу. 

   Своїми працями, думками, ідеями М. Драгоманов спричинив перелом у поглядах та світогляді українців. За словами І. Франка, він - "великий прапор з багатьма китицями ідей і думок", а діалектична сума тих думок і заповітів не втратила свого значення й нині.

   Ви в цьому переконаєтесь, ознайомившись з творчим та життєвим шляхом видатного українця.

 Крисаченко В. С.  Драгоманов М. Переднє слово (До "Громади" 1878 р.) //  Крисаченко В. С. Українознавство: Хрестоматія-посібник: У 2 кн. Кн. 1.- Київ, 1996.- с.252-275.

   Ця праця - розлоге українознавче дослідження, аналіз вченим феномену українства, українського світу у просторі та часі, виклад нагальних проблем національно-визвольного руху, простеження шляхів здобуття свободи та незалежності, входження України в цивілізовану Європу.

 Широко використовуючи архівний матеріал, Федченко П. М.  розповідає про складне життя, багату творчу спадщину Михайла Петровича Драгоманова — видатного мислителя і вченого зі світовим ім'ям, одного з найвідоміших українських громадських діячів та письменників минулого століття, з'ясовує його роль та місце у визвольному русі Росії та України, в культурному житті всього слов'янського світу.

  У збірнику "Штрихи до наукового портрета Михайла Драгоманова", присвяченому 150-річчю від дня народження видатного вченого, мислителя і публіциста, фахівці з різних спеціальностей - літературознавства, фольклористики, історії України, права, філософії, журналістики, мовознавства, педагогіки - зробили першу спробу комплексного осмислення його наукового доробку.

  У  книжці "Чарівність енергії: Михайло Драгоманов" на основі багатого джерельного   матеріалу Леонід Ушкалов подає біографію українського публіциста, науковця та громадського діяча Михайла Драгоманова (1841—1895). Автор символічно поділив життєпис на п’ятдесят чотири параграфи й спробував, за його ж словами, «наскільки це можливо, показати життя Драгоманова не чорно-білим, а барвистим, таким, яким наше життя є насправді». «Без гніву і пристрасті» він оповідає про повсякдення свого героя і пробує проникнути у світ його ідей. Однак, автор переконаний, що «магістральний сюжет» життя Драгоманова можна уявляти по-різному.




Немає коментарів:

Дописати коментар