понеділок, 18 січня 2021 р.

28 січня - 70-річчя від дня народження Леоніда Каденюка

  "Я був першим, хто полетів у космос із українським прапором і виконав завдання українського уряду. У 1997 році вперше український гімн пролунав у відкритому космосі".

Л. Каденюк


  З 11.01.2021 р. по 29.01.2021 р. у бібліотеці представлена виставка-ювілей "Перший космонавт незалежної України".


  Леонід Каденюк – це український льотчик-випробувач 1-го класу, космонавт, генерал-майор авіації, перший і  єдиний космонавт незалежної України, народний депутат України 4-го скликання, Народний Посол України, Герой України, Президент Аерокосмічного товариства України, радник Прем'єр-міністра України та Голови Державного космічного агентства України, Почесний доктор Чернівецького  Національного університету ім. Ю. Федьковича,  який полетів у космос на кораблі  NASA "Колумбія" у складі американської команди  19 листопада 1997 року.
  Це був справжній прорив для України. Після цього наша країна по праву могла називатись "космічною державою".

   Леонід Каденюк  взяв із собою  в космос Герб, три  Прапори України,   Гімн країни, 
фотографії українських творців космонавтики Михайла Янгеля, Олександра Шаргея і Сергія Корольова, "Кобзар"
 Тараса Шевченка та його портрет, які він згодом подарував Національному музею Т. Г. Шевченка в Каневі. 
   Усі речі, що перебували у космосі, отримали сертифікат із підписом кожного члена екіпажу.
  
   Перший космонавт незалежної України з собою  взяв вишиті хрестиком українські сорочки, які подарував всім членам екіпажу "Колумбії".
 Також з Каденюком до космосу полетіли і записи українських пісень у виконанні Дмитра Гнатюка, Анатолія Солов’яненка та Софії Ротару.

   Каденюк організував два вечори української пісні у виконання Дмитра Гнатюка "Два кольори", "Черемшина", Софії Ротару з піснею "Мій рідний край", а також піснями Назарія Яремчука.

 За словами Леоніда Костянтиновича: "Американцям так сподобалися наші пісні, що вони почали вивчати українську мову". 

  У космосі Каденюк пробув до 5 грудня.

 Разом з його американськими колегами проводив експерименти   з трьома видами рослин: ріпою, соєю і мохом. Зокрема, вони вивчали, як стан невагомості впливає на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка тощо.

  Після повернення на Землю Каденюк не перестав цікавитись космосом. У липні 1999-го він став позаштатним помічником президента Кучми з питань авіації і космонавтики. А у січні 2011 року став радником Прем’єр-міністра України з питань авіації і космонавтики.
Окрім того, Каденюк написав п’ять наукових праць, в 2017 році видав книгу під назвою "Місія – Космос". 
Також він проводив багато зустрічей з молоддю.

 

 Загалом, за свою кар’єру пілота Каденюк здійснив політ на понад 50 типах та моделях літаків різного призначення,  в основному — винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.

Якщо порахувати загальну кількість часу, який космонавт провів у небі, цей показник перевищить 2400 годин. Тобто, Каденюк відпрацював в небі 100 повних діб без посадки.


  Книга Ігоря Панасова "Леонід Каденюк" розповідає про довгий шлях в 45 років, який довелося пройти першому українському космонавту, щоб втілити свою мрію про політ на орбіту землі - у 1997 році провести більше двох тижнів у космосі разом із міжнародною командою шатлу "Колумбія". 

  Цей політ зробив його символом космонавтики в усьому світі і одним із головних героїв в історії нашої країни. 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар