понеділок, 11 січня 2021 р.

1 січня виповнилося 125 років від дня народження Василя Ілліча Касіяна

 До цієї ювілейної дати у бібліотеці представлена виставка-ювілей "Дивосвіт Василя Касіяна". 

  Василь Ілліч Касіян - український художник, графік, учений-енциклопедист,  багаторічний голова Спілки художників України, дійсний член академії мистецтв СРСР, професор Київського  художнього інституту, Герой Праці, лауреат Державної премії ім. Тараса Шевченка. 

   Життєвий та творчий шлях Василя Ілліча цікавий і досить складний. Про своє життя він писав так: "Я народився в кінці минулого віку, коли на землях нашого Покуття ще зберігались народні звичаї від найдавніших часів.

  Дитиною і підлітком наслухався багато старовинних пісень, повір'їв, веснянок, колядок, бачив дуже давні ігри і танці - усе, що належить до скарбів духовної, самобутньої творчості народу, із цього чистого джерела пив усе своє життя".

  Художник жив у тоталітарному суспільстві й тому повинен був відображати свою епоху, втілювати її суспільні ідеали. Та попри все провідним лейтмотивом  творчості Василя Касіяна була Україна, український народ, його історія, біль і страждання та надія на кращу долю. 

   Про його любов до Батьківщини писав Ярема Гоян:"Україна, як свята молитва, зоріла із серця".

  Митець із когорти ренесансних титанів праці, син української нації  Василь Касіян жертовно працював і жив для України, графічним штрихом вирізьбив на скрижалях часу живий портрет своєї епохи, а вершиною мистецького храму височіє, мов собор, славна Шевченкініана. 

   "Поезія Кобзаря стала поезією праці художника... Мабуть, ніхто з українських художників не створював шевченківських образів такої сили, ніхто ще не проник так глибоко у філософський зміст поезії Кобзаря, ні для кого вона не стала настільки органічною, як для Василя Касіяна", - писав художник М. Глущенко.

  Книжка Яреми Гояна "Пророк" грунтується на багаторічних мистецтвознавчих пошуках. Велика заслуга автора в тому, що він багато років сумлінно й наполегливо збирав документи про Шевченкіану Василя Касіяна. І зумів об'єднати їх в одній книзі, показавши, як все життя митця було покладено на дослідження й творення величі Кобзаря. 

   Погляньте, будь ласка, на  портрет великого Поета на обкладинці книги, намальований великим Художником. Шевченко ніби заглядає в душу кожного із нас ясновидящим зором Пророка ми і ніби чуємо пророчі слова  його "Заповіту".  

"І мене в сім'ї великій 

В сім'ї вольній, новій,

Не забудьте пом'янути

Незлим тихим словом".

   "Велика портретна галерея видатних діячів української і світової культури - скарбниця касіянівської іконографії". 

Ярема Гоян

 Великому художнику України Ярема Гоян присвятив своє есе "Диво Касіяна".





    Нарис Дмитра Янка "Ні дня без риски" також присвячено життю і діяльності великого художника ХХ століття В. Касіяна, який ніколи не розлучався з олівцем та записником.
 П'ятдесятирічним дружним стосункам між родиною Касіянів та родиною Григорія Косинки присвячено спогад Тамари Мороз-Стрілець "Як у пригодницькому фільмі".
  
 
  Ми пишаємося ще й тим, що одна з вулиць мікрорайону Теремки ІІ носить ім'я великого Художника. 





Немає коментарів:

Дописати коментар