середу, 20 січня 2021 р.

22 січня - День Соборності України

 З 11.01.2021 р. по 29.01.2021 р. до цієї знаменної дати в бібліотеці представлена виставка-хронологія "Майбутня доля мислилась соборно".

  22 січня 1919 року на Софіївському майдані у Києві  було проголошено Акт Злуки - возз'єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в єдину соборну державу. Цей день назавжди ввійшов в історію нашого народу, як свято Соборності України.

 Акт Злуки став свідченням єдності всіх частин України, свідченням прагнення  жити єдиною сім'єю на об'єднаній Україні наддніпрянців і галичан, слобожанців і волиняків, поліщуків і кримчан, донеччан і причорноморців, закарпатців і буковинців...

   Боротьба за українську самостійну соборну державу - найбільш яскрава сторінка визвольних змагань українського народу.

 Ще з самої давнини завжди простежувалося прагнення до єдності українського народу.   

    Ідея всеукраїнської єдності формувалася ще з часів Київської Русі. 

 Ідеєю соборності з особливою силою і гостротою пронизаний видатний твір українства "Слово про Ігорів похід". 

  Українська соборність за часів Галицько-Волинського князівства в окремі періоди охоплювала майже всі етнічні землі нашого народу. 

  Але і після того, як припинила існування Галицько-Волинська держава, ідею самостійності і соборності підхопило українське козацтво. Саме через козацтво широкі маси вбачали можливість повернути собі право бути господарем на своїй прабатьківській землі. 

 Свої соборницькі погляди Богдан Хмельницький чітко виклав перед польськими комісарами в лютому 1649 року в Переяславі, який вважав Львів, Холм і Галич українською землею. 

   Не зважаючи на те, що в другій половині ХVІІ ст. Москва і Варшава розірвали Україну по Дніпру, ідея соборності нашої держави продовжувала існувати. 

 Українське соборництво виразно проявляється в програмових засадах кирило-мефодіївців, "Руській трійці". 

  Ідею соборності нашої держави обгрунтували: священник з Лемківщини Василь Подолинський, багато видатних діячів українського національного відродження - Т. Шевченко, М. Костомаров, П. Куліш, М. Шашкевич, М. Драгоманов, М. Грушевський, І. Франко та ін.

 Українська революція 1917-1920 рр. реалізувала мрію багатьох поколінь українців про об'єднання в єдину соборну державу. 

  Соборнісь України у новітній історії нашої держави посідає особливе місце, адже вона стала першим виявом становлення сучасної політичної нації, її прагнення до культурної і політичної єдності. Україна об'єдналася в єдину державу. Ця доленосна подія сформувала підгрунтя для подальшої боротьби нашого народу за свободу та незалежність. 

   Тож  лише в єдності наших спільних дій, соборності наших душ, ми побудуємо потужну, багату, вільну і демократичну державу, яка займе гідне місце серед найрозвиненіших країн світу.

  Зі змістом "Акту Директорії про з'єднання українських земель" ви зможете ознайомитися в книзі "Державний центр Української Народної Республіки в екзилі: статті і матеріали"  с. 294.



 


  

   






Немає коментарів:

Дописати коментар