середу, 27 січня 2021 р.

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

 До цієї дати з 11.01.2021 р. по 29.01.2021 р. в бібліотеці представлена виставка-пам'ять "Голокост: пам'ять во спасіння".

Генеральна Асамблеєя ООН 1-го листопада 2005-го року прийняла Резолюцію A/RES/60/7, якою оголосила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. 
Саме цього дня у 1945 році  було звільнено в'язнів з найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау. 
  Метою запровадження цієї  пам’ятної дати є активна просвітницька робота та сприяння у запобіганні можливих майбутніх актів геноциду, а так само зневаги до цінності людського життя.
 Голокост – це переслідування та масове знищення євреїв і ромів у Німеччині та інших країнах під час Другої світової війни.
 Під час нацистського Голокосту було знищено планомірно мільйони людей. Для цього будувались табори смерті в різних куточках Європи, де запроваджувалась система винищення.


Про події, що стались понад 70 років тому, і які наслідки вони мали ви дізнаєтесь більше, переглянувши нашу виставку-пам'ять
  "Голокост: пам'ять во спасіння".  
  Ми радимо вам прочитати художні твори, в яких розповідається про ті страшні сторінки світової  історії. 

 Український письменник Василь Бондар був в'язнем концентраційних таборів Дахау, Аллаху, Тротцбергу. Про все побачене і пережите у концтаборах він зобразив у повісті "Все - правда".


 У своїй повісті "Спалення мадонни" Любов Забашта розповідає про матерів, яких разом з дітьми було спалено в крематоріях концтабору Равенсбрюк під час Другої світової війни.

  В книзі П. Ф. Мальованого  та І. С. Подолинного "Страдницька дорога додому" розповідається про невільницьку долю молодих людей, насильно вивезених у роки війни до Німеччини, де їх чекала рабська праця та муки пекла в концентраційних таборах Третього рейху.
 Повість А. Ф. Хижняка "Тамара" про сімнадцятирічну підпільницю,  яка потрапивши до концтабору Освенцім, продовжила боротьбу проти нацистів.


  У центрі твору Л. Є. Улицької "Даніель Штайн, перекладач" - дивовижна історія життя єврея Даніеля Штайна, який працюючи у гестапо, рятував людей, зміг вижити і згодом став католицьким священником. 




 В романі Юрія Винничука 
 професор Ярош вивчає літератури, написані мертвими мовами. Він у процесі роботи дізнається про містичну практику переселення душ, яка стає можливою, якщо в момент смерті звучала відповідна музика. Загадкові ноти — і це історичний факт — звучали і в Янівському концтаборі на території Львова: «Танґо смерті», або танґо «Остання неділя», яке оркестр із в’язнів гетто виконував під час розстрілів. 

   Роман здобув премію «Книги року ВВС» у 2012 році.

  На початку Другої світової німецький промисловець Оскар Шиндлер відкрив у Кракові фабрику з виробництва емальованого посуду. Найдешевшою робочою силою були євреї з гетто, які потрапивши до цієї фабрики, немов витягнули щасливий білет. Оскар Шиндлер врятував їх від смерті в газових камерах. 
   

Немає коментарів:

Дописати коментар