понеділок, 31 липня 2017 р.

"Поет людської чистоти" О.Гончар

З 1.08.2017 р. по 30.08.2017 р. 
до 115-річчя від дня народження Ю. Яновського
 в бібліотеці представлена виставка-ювілей.

       Юрій Яновський належав до плеяди тієї талановитої української молоді, яку захопили великий розмах національного відродження та українська стихія. Він, поруч з М. Хвильовим та М. Кулішем, був найактивнішим творцем нового стилю  в українській літературі 20-х років - активного романтизму. Творчу долю цього письменника нелегко порівняти з кимось із митців ХХ століття, бо він, володіючи надзвичайним талантом, був покликаний досягти найбільших висот художнього слова, але, на жаль, зупинився на підступах до них.

       Стихія степу в єднанні з морем з дитинства заволоділа душею Ю. Яновського, надихаючи його на натхненно-патетичні рядки перших поезій. Надалі це захоплення переросло у мовну легкість і прозорість образу, у романтичне оспівування вічної молодості, кохання та мудрості людської, що й залишилось визначальним у всій мистецькій творчості письменника. Життєвий досвід, детальне знайомство з літературною атмосферою західноєвропейського світу, з творчістю англійських та американських неоромантиків поступово вдосконалювали творчу манеру Ю. Яновського, поширювали романтичну палітру мотивами минулого і сучасного рідного краю, одвічної боротьби українського народу за волю, його поразок і героїки. Молодий романтик вірив у себе, в свої сили і в перемогу того літературного напрямку, під прапор якого він став. Уся творчість Ю. Яновського перейнята почуттям великої віри в людину, що наперекір стихіям, злобі й неправді крокує вперед як переможець. Вітаїстичний дух водив пером письменника при написанні ранніх оповідань, повістей та романів "Майстер корабля", "Чотири шаблі". На превеликий жаль, дійшовши апогею розквіту свого таланту, Ю. Яновський опинився перед уламками великого натхнення.
         Критика майже відразу досить різко прореагувала на ранні твори Ю. Яновського, особливо на роман "Чотири шаблі". Сьогодні, аналізуючи роман "Чотири шаблі", ми сміливо можемо назвати його великим художнім досягненням Ю. Яновського.
        Роман "Вершники" став останнім спалахом, останнім відгомоном українського відродження 20-х років.
       У Ю. Яновського, як і в інших справжніх талантів, був нелегкий творчий шлях. Оцінка його творів і в наш час викликає різні думки у літературних критиків і вчителів, але викреслити його постать із українського літературного процесу не можна.

Немає коментарів:

Дописати коментар