четвер, 13 липня 2017 р.

"О Україно! Хай нас людство судить, Тобі одній - думки і кожний рух!" О.Ольжич

З 3.07 2017 р. по 17.07.2017 р. до 110-річчя від дня народження О.Ольжича в бібліотеці представлена книжкова виставка.

   
  О. Ольжич - син відомого українського поета Олександра Олеся (Кандиби). Народився він в Житомирі, здобув освіту в Карловому університеті, захистив докторат зі слов'янської археології, був запрошений на роботу до Гарвардського університету.

   Перші його надруковані вірші засвідчили появу на небосхилі світової літератури нової яскравої зірки. Перед ним, аристократом духу, простяглася широка дорога в світ поезії та науки. Та він обрав стрімку і смертельно небезпечну стежку, якою мав пойти разом зі своїм народом, щоб здобути для нього Свободу. Він став одним із чільних діячів Організації Українських Націоналістів. Разом зі своїми товаришами по зброї ніс народові велику правду про те, що годі сподіватися волі з рук будь-якого окупанта, що лише власними силами можна здобути Українську державу.

   Діяльність О. Ольжича не залишилася поза увагою гестапо.  У травні 1944 р. він був заарештований у Львові. Під посиленим конвоєм гестапівці допроваджують його до Берліна, кидають у концтабір Саксенгаузен, де піддають жорстоким катуванням, від яких він помирає 9 червня 1944 року. А наступного дня точно за розкладом о 19 годині 45 хвилин небіжчика понесли до краматорію...
      Немає на білому світі могили поета О. Ольжича, котрий до останнього подиху зберіг вірність Україні, не зрадив ідеї, якій присвятив своє коротке, але таке яскраве життя. Є його поезія, є наша пам'ять про нього. 

Немає коментарів:

Дописати коментар