вівторок, 4 липня 2017 р.

"На Івана, на Купали і наші бабусі, і наші дідусі щастя шукали, долі благали у сонця й води."




    7 липня - Різдво чесного славного Пророка, Предтечі й Хрестителя Господнього Іоанна. Це ім'я означає "дар Божий", "благодать Божа".

  Іоанн Хреститель народився неподалік Єрусалима в містечку Ютта. Батьки - Єлисавета та Захарій не мали дітей. Обоє були праведні перед Богом.
   Одного разу в храмі Захарію з'явився Ангел Господній і сповістив його про народження сина, якого треба наректи Іоанном.
  Коли Іоанну виповнилось 30 років, то за велінням Божим він прийшов в Іордан, щоб своєю проповіддю підготувати людей до приходу спасителя - Ісуса Христа. Отже, Іоанн Хреститель - той, що охрестив Ісуса Христа.
 А в народі Різдво Іоанна Предтечі поєднувалося зі святом Івана Купала, днем літнього сонцестояння, яке прийшло від язичників.
  У наш час це свято - найпоетичніше дійство, в якому беруть участь усі покоління. Найважливішою його складовою є купальський вогонь, що символізує сонце.
  З давніх-давен в Україні дівчата й хлопці розкладали багаття на горі або десь у лісі біля річки, танцювали навколо вогнища, стрибали через нього. Дівчата ще співали ворожбицьких пісень і за різними прикметами визначали, чи здійсняться їх сердечні бажання. Ранком на схід сонця вмивалися купальською росою - на красу. Також в цю ніч дівчата плели вінки і пускали їх за водою. Купальської ночі багато молоді знаходило свою долю.
   З 3.07 2017 р. по 10.07.2017 р. в читальному залі бібліотеки представлена книжкова виставка "На Івана, на Купали і наші бабусі, і наш дідусі щастя шукали, долі благали у сонця й води".





Немає коментарів:

Дописати коментар