середу, 22 листопада 2023 р.

25 листопада - День пам'яті жертв Голодоморів і 90-ті роковини Голодомору 1932–1933 років в Україні

  25 листопада (четверта субота місяця згідно з Указом Президента України від 26.11.1998 № 1310) відзначається День пам’яті жертв голодоморів, а також 90-ті роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні   згідно з постановою Верховної Ради України від 17 грудня 2021 року № 1982-IX.

      З 15.11.2023 р. по 30.11.2023 р. до цієї трагічної дати  в бібліотеці представлена виставка-шок "Ридала скрипка. Сопілка плакала. Українці помирали" та проведена бесіда "Ми звинувачуємо! Ми пам'ятаємо! Ми ніколи не забудемо!"

   Метою виставки є висвітлення геноциду українців 1932-1933 рр., який проводив більшовицький режим СРСР на чолі зі Сталіним. Аналогів таких подій в світовій історії знайти важко, адже методом масового знищення людей був обраний голод, як глобальна репресивна акція, як демографічний удар по українській нації. 

    Це було масове народовбивство, що чинилося на очах усього цивілізаційного світу над українським народом.    
    Відбувалося систематичне знищення народу, а світ мовчав.  

 Страшним лихоліттям відгукнувся Голодомор для кожної української родини, залишивши по собі глибоку духовну рану, яка нестерпним болем пронизує пам’ять і його очевидців, і сучасне покоління.

    Кількість жертв Голодомору підрахувати досить важко і, мабуть не вдасться ніколи.   За приблизними підрахунками кількість жертв Голодомору може сягнути 14 млн. Це страшна жертва, на яку прирік українську націю сталінський режим. 
    
 Штучно влаштований Голодомор - незагоєна рана в генетичній пам'яті нашого народу.
    Ми  не маємо права забути страждань українського народу під час голодової катастрофи. 
   Вшанування пам'яті загиблих під час Голодомору  є нашим обов'язком. 
  Хай пам'ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар