четвер, 1 грудня 2022 р.

3 грудня - 300 років від дня народження Григорія Сковороди

  З 1.12.2022 р. по 15.12.2022 р. до 300-річчя від дня народження відомого українського філософа, богослова, поета, байкаря, педагога,  композитора, музиканта, викладача поетики, латини, перекладача з грецької, німецької, польської, давньоєврейської мови Григорія Савовича Сковороди в бібліотеці представлена віртуальна виставка-ювілей «Григорій Сковорода – наш духовний орієнтир».

  Григорій Савович Сковорода народився в селі Чорнухи на Полтавщині 3 грудня 1722 року. Батько його - малоземельний козак Сава Сковорода, а мати із заможної полковничої родини Шангіреїв. Сім'я Сковороди була середнього достатку і належала до письменних людей. Григорій Сковорода закінчив у селі церковно-парафіяльну школу і 12-річним отроком вступив до Києво-Могилянської академії. Сковорода був одним з кращих учнів академії, відзначався охотою до науки, мав унікальну пам'ять, талант до філософії, великі музичні здібності і чарівний голос. В 19 років Сковорода знав сім мов, грав на скрипці, флейті, сопілці, бандурі, писав музику. Та найбільше вабило юнака пізнання світу.
  Григорій Сковорода був цілителем душ та тіла, мандрівником, що власними ногами пройшов усю Україну,  Польщу, Німеччину, Австрію, Словаччину, Угорщину, Італію. Він був прозрілим ясновидцем, який знав годину своєї смерті, сам собі викопав могилу і написав  епітафію "Світ ловив мене та не спіймав". Помер 9 листопада 1794 р. в селі Іванівка, нині Сковородинівка на Харківщині.

   Хто він? Геній українського народу, пророк, людина надприродних здібностей, чи прибулець з іншої планети, який виконував на Землі місію - "розбудити світ", відкрити людям таємниці буття, дати кожній людині зрозуміти, що вона, пізнавши себе, свою божественну природу, може розвинути свій розум, волю, інтуїцію до безмежних розмірів пізнання Всесвіту і Бога.
   Ось уже три століття допитливі вчені вивчають твори Сковороди, намагаються вловити втаємничені думки першого українського Розуму, вибудовують його філософський світ. І все ж, ніхто не наважиться сказати, що пізнав його сутність, глибини його творчості. 
Вчення філософа-мораліста,  його містика і сьогодні  ваблять  молодих мислителів світу. Настав час виконати його заповідь - "Пізнай себе і ти пізнаєш світ" і вклонитися імені Великого Українця.

 Відомий сучасний письменник Пауло Коельо, перебуваючи в Україні, вклонився землі, яка народила   Григорія Сковороду.

   В історію української літератури Сковорода ввійшов як письменник-байкар і поет, перший український лірик. Його літературна творчість невід'ємна від усієї його філософської та педагогічної спадщини.
   Щоб більше дізнатися про життєвий і творчий шлях видатного українця, пропонуємо вам ознайомитись з матеріалами нашої виставки.
Сковорода, Г. С. Життя наше - це подорож / Григорій Сковорода; упоряд. і пер. Валерій Шевчук.- Львів: апріорі, 2021.- 272 с.: ілю, портр.
 Унікальність видання в тому, що тут чи не вперше зібрані в одній книзі художні твори видатного філософа в повному їхньому обсязі з додачею вибраних упорядником з різних текстів (і художніх, і філософських) афоризмів, які сягають вершин афористики. Книга містить ґрунтовну розвідку В. Шевчука про письменницьку спадщину Г. Сковороди та біографію, написану учнем філософа М. Ковалинським. Всі тексти подано в перекладі на сучасну літературну мову.  Система ілюстрацій відбиває образотворче бачення світу XVIII століття.

Сковорода, Г. С. Найкраще: (пе
(переклади) /Григорій Сковорода.- Львів: Terra Incognita, 2018.-319 с.: іл., портр. - (Українська езотерика).
  До книги вибраних творів увійшли трактати, діалоги, притчі та байки, що складають "золотий фонд" сковородинської спадщини й містять головні ідеї його духовного вчення. 

Ушкалов, Л. Ловитва невловимого птаха: життя Григорія Сковороди / Леонід Ушкалов. - Київ: ДУХ І ЛІТЕРА, 2017.- 363 с.: портр. - (Постаті культури).
 У цій книзі на основі багатого джерельного матеріалу Леонід Ушкалов  подає біографію українського філософа й богослова Григорія Сковороди (1722–1794). Утім, це не лише життєпис видатної людини – тут постає яскравий образ України XVIII століття. Одинадцять розділів книги, в яких змальовано життя Сковороди, обрамлені двома окремими сюжетами – Prelude та Finale, що покликані надати біографії Сковороди якомога більшої глибини, а також показати його першорядну роль в українській духовній традиції.

Дзюбенко-Мейс, Н. Я.  Сковорода: поема / Наталя Дзюбенко-Мейс// 
Сковорода:  поеми, балади, цикли; (худож. В. О. Франчук).- Київ: Саміт-книга, 2020. - с. 4-71.
 Поема «Сковорода» — унікальне явище в сучасній українській літературі. Це поетична спроба осмислити життя та творчість Григорія Сковороди — українського просвітителя-гуманіста, філософа, поета, педагога, мандрівного філософа і співця — через призму сучасності. Попри численні легенди та домисли, для широкого загалу його постать досі залишається загадковою. 

Лапікура, В. Народжений під знаком стрільця / Валерій і Наталя Лапікури про Григорія Сковороду, Жана Анрі Фабра, Петра Котляревського, Івана Кожедуба, Михайла Остроградського: (для молодшого та середнього шкільного віку).- Київ, 2008.- с. 4-25.
  Разом з подружжям Валерія і Наталі Лапікурів ви вирушите крізь час у дитинство Григорія Сковороди – мандрівника, філософа і вчителя, що й понині залишається для біографів та вчених-філософів таємницею, до кінця не розгаданою. 

Підпалий, В. О. Сковородинські думи: Поезії: Для ст. шк. віку / Володимир Підпалий.- Київ: Веселка, 2002.- 47 с.
 Відомому поетові- шістдесятнику Володимиру Підпалому близькими були роздуми й життєва дорога Григорія Сковороди. З-під маски філософа ХVІІІ століття Підпалий у своїх поезіях викривав злобу сьогодення, чорноту та пороки своєї епохи. Але разом з тим твори В. Підпалого на сковородинівські теми - це не публіцистика й не політика, а справжня поезія. 
  За рішенням ЮНЕСКО весь світ відзначає 300-річчя від дня народження великого українця - Григорія Сковороди. Та на жаль, російські варвари не можуть оцінити геніального українця. Їм цього не дано. Як писав Григорій Сковорода: "Хай ведмедя вчать танцювати, та довіку йому не вміти, бо людська справа не ведмежа". І насправді, не можна навчити російських варварів цивілізованих рухів. Вони мають лише інстинкти вбивати, руйнувати, знищувати нашу культуру і все, що пов'язано з нашою історією.  Тому у Харківській області в ніч проти 7 травня внаслідок обстрілу військ Російської Федерації було знищено Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка у маєтку XVIII століття, де останні роки свого життя працював та біля якого був похований Григорій Сковорода. 
    Ми не тільки відбудуємо музей Григорія Сковороди, 50-річчя якого у цьому році ми б відсвяткували, а і  вільну й незалежну Україну.

Немає коментарів:

Дописати коментар