вівторок, 5 липня 2022 р.

21 липня - 115-річчя від дня народження Олега Ольжича

   З 4.07.2022 р. по 31.07.2022 р. до 115 - річчя від дня народження Олега Ольжича - поета, революціонера, борця за свободу України, живої легенди та яскравого прикладу жертовності й незламності волі на абонементі представлена виставка-ювілей "О Україно! Хай нас людство судить, - Тобі одній – думки і кожний рух!" О. Ольжич. 

  Олег Ольжич - один з найяскравіших представників вогняної музи творців-націоналістів "празької школи". Вороги вільної України вбачали в його творчості та громадянській діяльності небезпеку, тому так уперто піддавали забуттю та гнобленню все, пов'язане з цим  великим сином України. Олег Ольжич покинув цей світ дуже молодим, але встиг збагатити своєю працею, окрім літератури, ще й науку (як археолог-науковець), історію (як активний її творець і осмислювач) та політику (як талановитий і далекоглядний провідник).


Ольжич, О. Незнаному Воякові: Заповідане живим / О. Ольжич.- Київ, 1994.- 432 с.
  Ця книга є найповнішим зібранням творів О. Ольжича. 

Тут зібрано вперше під спільною палітуркою багатобарвний доробок письменника, науковця, політичного діяча - його вірші, прозу, літературознавчі розвідки, організаційні відозви, його листування.

  Увесь цикл поезій "Незнаному Воякові" пройнятий гострим осудом безперспективної інерції українців. У вірші "Захочеш і будеш" автор у наказовій формі переконує, що майже все життя залежить від нас самих: 

"Захочеш - будеш. В людині, затям,

Лежить невідгадана сила."

   Поезія О. Ольжича - це сповідь воїна, відкритого й чесного в бою, який чітко усвідомлює, що тільки ціною власного життя прокладається шлях до свободи, до здобуття права бути справжньою нацією.


Дороговказ. Поезії О. Теліги та О. Ольжича.- Київ, 1994.- 46 с.

  В основу книжки лягла  поетична збірка  "Будьте!" Олега Ольжича, яка стала даниною пам'яті видатному українському поету. 

  О. Ольжич став на шлях безкомпромісної боротьби за визволення своєї нації з багатовікового  російського поневолення. Цим шляхом він пройшов чесно й непохитно до кінця. Він не зрадив ідеї української національної революції, що їй присвятив усе своє життя і увесь талант.  Олег Ольжич (Олег Кандиба) закатований гітлерівцями в концентраційному таборі Саксенгаузен у червні 1944 року. Його самозречення в ім'я нації слугує нам дороговказом на шляху розбудови України та  боротьби  за незалежність та цілісність нашої держави.


Жулинський, М. "...Смерть як найвищий вінок". Життя і смерть Олега Ольжича / Микола Жулинський // Слово на сторожі нації. - Київ: Український письменник, 2015.- с.56-59.

   Стаття книги "...Смерть як найвищий вінок" присвячена  Олегу Ольжичу, який   доклав зусиль до українського націєтворення,  стояв на сторожі слова і словом завойовував нові вершини й відстоював  майбутнє своєї країни.


Жулинський, М. Г. Покликаний Україною / Микола  Жулинський //Українська література: творці і твори: учням, абітурієнтам, студентам, учителям.- Київ, 2011.- с.671-683. 

 Стаття книги "Покликаний Україною" присвячена творцю і герою великої доби в історії України - Олегу Ольжичу.

   Сподіваємося, що ви ознайомитесь з життєвим шляхом та творчим доробком Олега Ольжича, що наблизить вас до тих ідей, заради яких він віддав своє життя. 

   Поезія та життя Олега Ольжича є прикладом для борців за українську соборну, незалежну державу, воїнів, які боронять рідну Батьківщину від російського агресора. 

   Його поетичні рядки:
"Держава не твориться в будучині,
Держава будується нині.
Це люди на сталь перекуті в огні,
Це люди, як брили камінні."
є патріотичним закликом  і сьогодні. 


Немає коментарів:

Дописати коментар