понеділок, 16 серпня 2021 р.

     З 5.08.2021 р. по 31.08.2021 р. в бібліотеці представлена виставка-пам'ять «Ми пам’ятаємо бійців, що полягли за Україну», присвячена героям АТО.

   Наша виставка - це нагадування суспільству про війну, яка точиться на Сході України уже 8-й рік. Почуття і переживання людей, що пройшли через горнило цієї війни,  стали рядками книжок. Книжки вирізняються патріотичністю й духовністю.

  Артпроект Андрія Котлярчука "Добровольці. Доба героїв" про історію сучасної війни на сході України присвячено добровольцям та ветеранам АТО. Фотопроект не випадковий, а продуманий автором від початку до кінця. Фотомайстер проїхав тисячі кілометрів уздовж тонкої лінії зіткнення протиборчих сил та відзняв сотні вдумливих кадрів й портретів бійців до та після бою. Фотозйомка здійснювалася на нульових кілометрах з 2014 до 2018 року.

   До книги увійшли також жанрові сцени, пейзажі й натюрморти. Ілюстрований ряд доповнено висловлюваннями учасників подій, їх спогадами та спостереженнями.


 Книга "У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту" - результат першої спроби зібрати та проаналізувати свідчення безпосередніх учасників однієї з найгероїчніших і найтрагічніших операцій початку російсько-української війни. 

   У документальній хроніці описуються події, пов'язані з обороною міжнародного аеропорту "Луганськ" та прилеглих населених пунктів (квітень - початок вересня 2014 року), а також події, що передували окупації Луганська (зима-весна 2013-2014 років).

   Команда волонтерів зібрала спогади понад 140 учасників та очевидців подій - військових, волонтерів, місцевих мешканців, працівників міліції та аеропорту, медиків, - а також унікальні фотографії та картосхеми, що ілюструють військові операції, які відбувалися навколо летовища. Книга містить коментарі військових дослідників, офіцерів та експертів із аналізом основних подій, а також перелік загиблих українських бійців із  різних підрозділів.

  "Воєнний щоденник" О. Мамалуя - це записки про війну, на якій воював автор та його товариші.

    Їх писав не журналіст і не письменник, а піхотний снайпер. Писав на айфоні в наметах і будиночках таборів, в короткострокових відпустках і навіть у напівзруйнованому приміщенні метеостанції Донецького аеропорту. А об'єднав їх в цілу книгу уже снайпер-прикордонник, який повернувся із 77-добового відрядження в Країну Великих Неприємностей. 

    Ця книга не про героїв та святих, а про простих хлопців, які ризикуючи своїм життям захищали рідну Батьківщину. Автор присвятив свою книгу всім бійцям і командирам роти снайперів 93-ї гвардійської чотириразової орденоносної мехбригади - і живим,  і загиблим...

   Письменник Артем Чех був мобілізований у п'ятій черзі.  Пробув 10 місяців на передовій  у лавах ЗСУ в 2015-2016 роках.   На манжетах військової форми  написана збірка есеїв чи то радше щоденникових заміток "Точка нуль". 

  "Аеропорт" — роман американського військового кореспондента Сергія Лойка.  В основу книги покладено героїчні події оборони Донецького  аеропорту військовослужбовцями ЗС України та добровольцями у вересні 2014  — лютому 2015. Окрема глава роману присвячена анексії Криму  Росією у березні 2014 року. Епіграф книги «Головна книга про війну, якої не мало бути. Та про героїв, які хотіли жити, але помирали».
 Дія роману "Аеропорт" Сергія Лойко починається в Аеропорті й розгортається похвилинно протягом останніх п'яти днів понад 240-денної облоги. Хоча роман заснований на реальних фактах, усі персонажі - плід художнього вимислу, як і назва Аеропорту. 
   
 "Виявляється, навіть у п’ятдесят три багато чого можна відчути вперше, особливо, якщо ти вперше в житті потрапив на війну, до того ж добровільно…" Це про одного з головних героїв цієї книжки, бійця з позивним Луїс, у цивільному житті він був Роман Данилюк, працівник обласного архіву, який пішов захищати батьківщину, незважаючи на вік та слабке серце… Він та його побратими опинилися неподалік тієї самої легендарної  "авдіївської промки". Вони тут, у степу, – штурмова рота та окрема тактична група. Тут у них перевалочний пункт, склад та лазарет в одному. І тут у них життя – із братерством, довгими філософськими бесідами, симпатіями і надіями. Вони всі різні. І їх єднає одне: "за плечима їхня база, побратими, Україна", а перед ними – "мішки з піском і шлагбаум… влада тьми, морок і Мордор…". І якщо вони не потрапляють на передову – то передова приходить до них…

 Савур-Могила... незвичайне місце. А ця книга не стільки про місця, скільки про людей і серпневі події 2014 року. Як промінь ліхтарика, кинутий у темряву, авторська свідомість вихопила обличчя, дії та враження. І, пропустивши крізь призму власного досвіду і світогляду, перетворила на текст. Багато суб’єктивного, мало пафосу, напевно, є неточності, пов’язані з особистим сприйняттям подій і властивостями пам’яті. Але це спроба передати все саме так, як запам’яталося. Спершу автори писали тексти для себе, щоб зрозуміти, щоб не забути, щоб перетравити отриманий досвід. Бо існують речі, які не можна довго тримати в собі. Спека, втома, обличчя побратимів. Розуміння того, що завтра може не настати. Пил і піт. Це і є війна. Вона завжди поруч.
   
 Завдяки чесним та докладним описам ці книги вийшли за рамки художньої белетристики й зайняли чільне місце в каталозі історичних хронік. 
 Тож відвідайте виставку-пам'ять «Ми пам’ятаємо бійців, що полягли за Україну» та більше дізнайтеся про війну на Сході України, побачену очима безпосередніх її учасників - авторів цих книг. 




Немає коментарів:

Дописати коментар