середу, 4 серпня 2021 р.

27 серпня - 80-річчя від дня народження Богдана Ступки

    З 4.08.2021 р. по 31.08.2021 р. до 80-річчя від дня народження видатного українського актора театру і кіно, лауреата багатьох премій, народного артиста УРСР (1980) та СРСР (1991), Героя України (2011), кавалера ордена Ярослава Мудрого V ступеня, міністра культури і мистецтв України (1999-2001) Богдана Ступки представлена виставка-ювілей «Феномен української культури». 

  Книга Загребельного М. П. "Богдан Ступка" присвячена видатному українцю, який зіграв Річарда ІІІ і короля Лір, гетьмана Мазепу і Тев'є-молочника, Леоніда Брежнєва і Тараса Бульбу... Це лише невеликий перелік ролей, які він зіграв у театрі й кіно.
    У Голівуді його порівнюють з Робертом де Ніро й Аль Пачіно. В Польщі вважають своєю зіркою, феноменом, який народжується раз на століття, на що Богдан Сильвестрович відповідав: "Я - український актор! Я собі працюю, а люди називають те феноменом. Треба працювати і чесно ставитися до роботи. Вийти на сцену і зіграти найкраще за всіх..."

  Книга Ростислава Коломійця "Пристрасті за Богданом" присвячена феномену Богдана Ступки, культової постаті українського театру і кіно, чия творчість співвідносна з творчістю найвидатніших майстрів світового мистецтва ХХ століття. Унікальна художня постать Богдана Ступки постає зі сторінок книги у паралелях і співвідношеннях з Лореном Олів'є, Ентоні Хопкінсом, Робертом де Ніро, Пабло Пікассо, Сальвадором Далі, Зігмундом Фрейдом... На думку автора, цей актор не тільки уособлює кращі ментальні риси українського акторства й виводить вітчизняну сцену і екран у простір європейської гуманітарної культури, але й показує, яким може бути український театр завтра.

  Розділ "Богдан Ступка. Стабільність висоти" книги Брюховецької Л. та Котенок В.  "Талант і гра. Українські актори театру і кіно" про життя та значний творчий набуток видатного українського актора.
Автори порівнюють  Богдана Ступку  з вулканом творчої енергії, який заряджав нею і його оточення, і всіх, хто бачив його у виставах і фільмах.
 
   В есе "Зоряний сонет", яке ввійшло до книги Яреми Гояна "Присвята", письменник з любов'ю змальовує видатну постать в історії України -  актора  Богдана Ступку. В своєму схвильованому художньому слові доносить до читача високі чуття і глибокі думи Богдана Сильвестровича, аналізує  його ролі на сцені та в кіно. 
   Якщо бажаєте більше дізнатися про життєвий і творчий шлях великого митця, що було для нього найважливішим у житті, в чому феномен його успіху, відвідайте нашу виставку та ознайомтесь з літературою, представленою на ній.

Немає коментарів:

Дописати коментар