вівторок, 3 серпня 2021 р.

29 серпня - День пам'яті захисників України

 29 серпня виповнюється 7-ма річниця з дня вшанування пам'яті захисників України, які загинули в так званому "зеленому коридорі" під Іловайськом. 
   29 серпня 2014 року наші батальйони намагалися вирватися з оточення, але потрапили в засідку і змушені були повернутися на вихідні позиції. Зранку 30 серпня з'явилася інформація про "зелений коридор", який буде створено до 10.00 для виведення з оточення сил АТО зі зброєю і прапорами... Першій колоні дали пройти кілька кілометрів, а потім частини російської армії почали вогонь на ураження... "Зелений коридор" перетворився на кривавий...
    
   За офіційними даними, тоді загинуло 366 українських військових, 429 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Ще 300 бійців потрапили в полон до ворога.
 До цієї пам'ятної дати з 2.08.2021 р. по 31.08.2021 р. в бібліотеці організована виставка-пам'ять "І зазвучало на всіх мовах: "Іловайськ".
 Вашій увазі  представлені твори  учасників тієї кривавої трагедії.  Це не тільки книги українських письменників, а й всіх тих, хто зі зброєю в руках захищав Іловайськ.

    "Іловайський щоденник" Романа Зіненка - одна з перших книжок про війну на Сході України, написана учасником подій, колишнім морським піхотинцем, добровольцем батальйону "Дніпро-1", який пройшов "Іловайський котел" від початку до кінця. Розповідь про маловідомі події в оточеному Іловайську та вихід бійців "кривавим коридором" дозволяє читачеві пережити разом з українськими солдатами одну з найтрагічніших сторінок в історії сучасної України, відчути все те, що зазнали бійці добровольчих батальйонів, а численні фотографії дають можливість краще уявити описані події.

   Нова книга Романа Зіненка "Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії" у двох частинах є результатом ретельного дослідження, яке грунтується на спогадах близько сотні бійців і офіцерів, від добровольця до вищого керівництва сектора "Б", учасників Іловайської трагедії. Окрім того, автору довелося переглянути й хронологічно розібрати сотні публікацій, відео- і фотоматеріалів, що стосуються боїв під Іловайськом. Результати окремих журналістських досліджень, а також звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України вміщені на сторінках цієї книжки. Переважна більшість зібраних фактів до сьогодні не була відома українському суспільству. 
    Перша частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися 7-24 серпня 2014 року.
  

  Друга частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися 25-31 серпня 2014 року.




    Книга Євгена Положія "Іловайськ: розповіді про справжніх людей" про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони, всіх тих, хто опинився вкінці серпня 2014 року в "Іловайському котлі", що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Це чесна книга про війну. 
   Автор почув історії близько сотні учасників Іловайської трагедії, книга побудована на реальних подіях. 

    Ігор Михайлишин - доброволець, піаніст, юрист. Музикант-аматор, грав на Майдані у грудні 2013 року. До лав добровольчого батальйону "Донбас" НГУ потрапив у червні 2014 року. Взяв позивний "Піаніст". У серпні 2014 року опинився у гущі Іловайського котла у протистоянні зі збройними силами РФ. Після вимушеної капітуляції провів 119 днів у полоні. Згодом повернувся на фронт у складі батальйону "Донбас-Україна" ЗСУ. Після закінчення військового контракту здобуває професійну музичну освіту в Київському інституті музики імені Р. Глієра. 
   "Танець смерті: Щоденник добровольця батальйону "Донбас" - музичний твір Ф. Ліста, який для Ігоря символізує війну, боротьбу добра і зла, якій немає кінця. В цій конфронтації доля однієї людини є настільки мізерною, що її просто не помічаєш. Але якщо придивитись, побачиш відзеркалення глобальної баталії у внутрішньому світі людини. Єдине, що врятує від загибелі - постійний рух. Рух є умовою життя. Умовою розвитку. Умовою перемоги.

   Щоб дізнатися більше про захисників України, які загинули в так званому "зеленому коридорі" під Іловайськом, завітайте до бібліотеки та ознайомтесь з виставкою-пам'ять "І зазвучало на всіх мовах: "Іловайськ".

Немає коментарів:

Дописати коментар