понеділок, 14 червня 2021 р.

26 червня - День кримськотатарського прапора

  З 2010 року 26 червня в Україні відзначається  День кримськотатарського прапора — полотнища небесного кольору із зображеним на ньому золотим гербом — тамгою. Він був прийнятий у 1917 році представницьким органом кримськотатарського народу Курултаєм, який відновив свою роботу лише 74 роки потому — 30 червня 1991-го — і проголосив свій прапор національним.

 Під час довгих років страждання і поневірянь, проведених у вигнанні, кримські татари мужньо зберігали свою самобутність і культуру, а після повернення на рідну землю продемонстрували світові неабияку національну єдність та швидке відродження.

 
  Зображена на  прапорі золота тамга на блакитному фоні для всього світу стала символом нескореності,  мужності, боротьби  за  права кримськотатарського народу та за повернення Криму до складу України.

   Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба: «Золота тамга на блакитному тлі – це національний прапор кримських татар. Сьогодні він майоріє над будівлею МЗС, а також усіх дипломатичних установ України по всьому світу. Це символ нашої підтримки кримським татарам. Це символ свободи, і це символ нашої єдності».

 Нехай же завжди поруч гордо майорять два прапори єдиної незалежної країни, тому що в єдності, як і в життєдайних кольорах наших прапорів, зберігається невичерпна сила прагнення до волі та справедливості.


  "Віримо і робимо все для того, щоб у звільненому від російських окупантів Криму знову і всюди піднеслися вгору синьо-жовті державні прапори України з тризубом і блакитні кримськотатарські прапори із золотистою тамгою", – сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Чубаров.



Немає коментарів:

Дописати коментар