вівторок, 8 червня 2021 р.

10 червня - 70 років від дня народження Василя Шкляра

   До 70-річчя від дня народження Василя Шкляра з 1.06.2021 р. по 20.06.2021 р. в бібліотеці представлена виставка-ювілей «Мова – найбільший герой України» В. Шкляр. 
   Василь Шкляр - лауреат народної Шевченківської премії, володар Гран-прі конкурсу "Коронація слова", літературних нагород "Золоте перо", "Спіраль століть", "Айстра", "Золотий Бабай", першої премії Ліги українських меценатів "Ярославів Вал" та інших; автор бестселерів "Ключ", "Самотній вовк", "Кров кажана", "Ностальгія", "Тінь сови", "Чорний Ворон. Залишинець".
   
   Василь Шкляр - один із найвідоміших і найбільш читаних сучасних українських письменників.
  "Василь Шкляр - це літературний вікінг, легіонер, який завжди готовий до текстових походів і зіткнень з образно-художніми стихіями..." Ярослав Голобородько.

 Немов круки злетілися на українську землю більшовики, аби розвалити заможні господарства, а часом і забрати життя. Отаман Чорний Ворон починає боротьбу з НКВС. Він зміг урятувати кохану жінку. Але чи побачить колись її знову?

  Героїня роману Маруся  народилася для щастя, але постала до боротьби за волю. Коли Червона армія почала палити села, коли три її брати загинули у боях з радянськими військами, тендітна Маруся взяла до рук зброю і стала отаманом козацького загону.
 Маруся була надзвичайно вродлива і надзвичайно небезпечна. Вона не жаліла ворогів і рятувала своїх людей, ризикуючи власним життям. Маруся вміла любити і ненавидіти. Та чи зуміє коханий Мирон врятувати її від помсти більшовиків? Чи буде їхнє кохання сильнішим за смерть? 

  "Троща" — роман про УПА, про перемогу людини над обставинами і над собою. Сам автор каже, що книга написана для того, аби показати світові, що українці не змирилися з режимом, і продовжують боротьбу, як і раніше.
 Для головного героя, вояка УПА, війна вже минула, проте боротьба не забулася. Та раптом він бачить на цвинтарі недавню могилу свого бойового товариша, і спогади накочуються на нього з новою силою. "Свої" і "чужі", дружба та розбрат, кохання і зрада, помилування й помста, свобода й неволя… Перед його очима знов розгортаються бої та тривають допити, постають обличчя різних людей, та ніяк не з’являється личина зрадника… Але він - воїн, і ця битва - на все життя...

  "Самотній вовк"— найдинамічніший роман Василя Шкляра, написаний на основі реальних подій. У цьому романі письменник відтворив свій досвід перебування в "гарячих точках".
 Герой - українець, вояк Французького іноземного легіону, отримує надважливе завдання — вивезти з окупованої Чечні дочку генерала, на яку полюють російські спецслужби. Легіонер охоче вирушає в "гарячку точку" не лише завдяки фантастичній винагороді — до Чечні втекла його дівчина разом з тамтешнім командиром кримінального угруповання. Воїн-одинак розпочинає вкрай небезпечний двобій з московськими людоловами… Але чим насправді було це завдання і яка роль належала дочці генерала? Відповідь на це запитання приголомшить найпроникливішого читача.

   Російсько-українська війна - очима бійця полку "Азов".
   Хто і навіщо затягує криваву драму? Чому гинуть найкращі? Чому місцеві вважають своїх визволителів ворогами? 
  Яким наш герой бачить майбутнє Вітчизни? Глибока, сповнена смутку, болю й надії оповідь хлопця, якого честь і сумління змусили взяти до рук зброю.
  До видання ввійшли твори "Чорне Сонце", "Танець під чортову дудку", "Крук - птаха нетутешня", "Останній шанс Захара Скоробагатька", "Високі гори у Ялті", "Цілком таємні історії".

 Епатажний роман українського письменника Василя Шкляра. Твір, у якому сплітається містика, кримінал, еротика та глибокий соціальний зміст. Головна героїня Анастасія, від імені якої написано твір, не була вірна своєму чоловіку. Після його смерті вона отримує загадкову звістку про своє призначення: народження диявола для світу.  Це ледь не довело її до божевілля, але коханець Анастасії, отець Серафим, запевнив, що не допустить до гріха. Але чи не у змові він із нечистою силою? Автор наштовхує на роздуми: вірити чи не вірити у потойбічні сили. Роман піддавався жорстокій критиці, але й здобув численних прихильників сучасної української літератури, яка не має обмежень.


  Журналіст Андрій Крайній - справжній ерудит, вільно володіє живими і мертвими мовами, але з матеріальними цінностями якось не склалося: доживши до віку Христа, не має даху над головою. Не йому, безхатченку, гребувати теплим помешканням - хай навіть заповітний ключ простягнув йому дивакуватий незнайомець, а номер квартири навіює забобонний страх. Що ж це було: манна небесна чи прикра помилка? Незабаром Крайньому знадобляться ще два ключі: до таємниці зникнення господаря квартири номер 13 і до серця фатальної жінки, до якого не так легко достукатися...

  Ця збірка містить новели та оповідання Василя Шкляра, написані переважно у 1970-х роках. Цікаві колоритні характери, захопливі події та спостереження за людськими вчинками занурюють нас у самобутній світ раннього Шкляра. До книжки також увійшли неординарні, напрочуд відверті спогади автора про видатних письменників, з якими він був у дружніх взаєминах. Розлоге інтерв'ю зі Шклярем, яке взяв у нього В'ячеслав Кириленко, - це своєрідна автобіографічна повість автора "Чорного Ворона", яка проливає світло на його життя, творчість, у тому числі й на літературний доробок, представлений у цій книзі.
   Твори Василя Шкляра різні за тематикою, настроєм, часом написання. Осмислення історичного минулого, витончений психологізм, філософічність, іронія, інтелектуальна та мовна граційність забезпечують романам письменника статус яскравого, самобутнього явища в сучасній українській літературі.
    Читайте наше - українське!
   Тож читайте твори Василя Шкляра! 



Немає коментарів:

Дописати коментар