понеділок, 7 червня 2021 р.

15 червня - 80 років від дня народження Івана Миколайчука

  До 80-річчя від дня народження Івана Васильовича Миколайчука   в бібліотеці з  1.06.2021 р. по 30.06.2021 представлена виставка-ювілей «Легенда українського кіно». 
 Іван Васильович -  відомий актор, режисер, сценарист. Заслужений артист Української РСР (1968). Лауреат Всесоюзного кінофестивалю в номінації "Премії за режисуру" (1980 р.), премії М. Островського (1967 р.). Нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора (1971), Дружби народів (1981 р.), дипломом ВКФ-88 (Баку) за видатний внесок у радянське кіномистецтво (посмертно), Державною премією УРСР ім. Т. Г. Шевченка (посмертно).

  Івана Миколайчука називають символом українського кіно. 
 Іван Миколайчук зіграв 34 ролі, більшість його персонажів несли любов до України та незламну волю українського народу.
    Іван Васильович Миколайчук - один із небагатьох українських кінематографістів знімався на зарубіжних студіях, зокрема, в Чорногорії ("Всупереч усьому"), в Болгарії ("Третя після Сонця"), хоча цих фільмів український глядач так і не побачив.
  Талановитий актор  став взірцем   для цілого покоління українців, яким дорога власна культура, власна душа. 
  Шанувальників багатогранного таланту Івана Миколайчука запрошуємо ознайомитись з книгами, представленими на нашій виставці.

   Україна подарувала світу багато яскравих і цікавих особистостей. І серед ста героїв цієї книги ім'я легендарного українського кіноактора, кінорежисера і сценариста Івана Васильовича Миколайчука.
 Життя Івана Миколайчука співзвучне життю Великого Кобзаря Тараса Шевченка. Очевидно, не випадково актор перевтілився у нього у фільмі "Сон" і не випадковими є збіги в біографії - майже десятирічна заборона творити, а також рання смерть - у тому самому віці, що й Тарас Шевченко - у 46 років.

 Розділ цієї книги "Коли гра є самою правдою" присвячений життю та творчості талановитого українського актора. Тут багато уваги присвячено сім'ї  Івана Миколайчука, як він виховувався, що читали в домашньому колі   і як долучались до практичної творчості, зокрема - театральної. 

  У розділі "Кіномодернізація 1964-1990 роки" книги С. В. Тримбача "Кіно народжене Україною" розповідається про  
 Івана Миколайчука, який вивів кіно за межі провінційності - адже такий актор цікавий будь-де: він ніс у собі український космос, українські цінності й вони ставали близькі людям будь-якої країни.
 Також розповідається  про такі відомі фільми за участю І. Миколайчука, як "Сон", "Тіні забутих предків", "Анничка", "Білий птах з чорною ознакою", "Захар Беркут", "Пропала грамота", "Вавилон ХХ" та ін. 

 "Острів сліз" І. Миколайчука - це сценарій до фільму француженки Еліані Сабате про українську емігрантку Катерину Ясенчук, яка через незнання англійської мови 55 років провела в психіатричній лікарні.
   Крім сценарію, проілюстрованого Єлизаветою Поповою, до книжки увійшла розповідь про перебування Івана Миколайчука та Еліані Сабате в Луцьку, а також стаття про те, як Іван Миколайчук втілював у своїй творчості тему людини, відірваної від рідної землі.

  Шекет, Ю. Іван Миколайчук: "Перемогти не світ, а себе"/ Ю. Шекет // Личности.- 2019.- № 11.- с. 114-127.

 Талановитий українець палав пристрастю до того, що робив,  світився коханням до дружини і грів душевним теплом усіх навколо себе. 
   "Він був смолоскипом, до нього тягнулися всі".  Сергій Параджанов.
   Поціновувачі поезії можуть ознайомитись з віршами відомих українських поетів, присвячених Іванові Миколайчуку.

  

  Костенко, Л. Незнятий кадр незіграної ролі / Л. Костенко // Триста поезій. Вибрані вірші.- Київ, 2018.- с. 214-215.





   


  Сичевський, В. Пам'яті Івана Миколайчука/ В. Сичевський // Осіння сповідь. Поезії.- Фастів, 2002.- с.77-78.  




 











Немає коментарів:

Дописати коментар