четвер, 6 травня 2021 р.

«Мадонни війни! Ваші лики святі!»

 

  Жінка і війна... Про це не можна говорити без хвилювання. В грізні роки воєнного лихоліття мати, любляча дружина, сестра чи кохана – нарівні з чоловіками рішуче і відважно ставала на захист своєї країни.

  Історія ще не знала такої масової участі жінок у збройній боротьбі за Батьківщину, яку показали жінки в роки боротьби з нацизмом.

   Жінки були на лінії фронту медиками, льотчицями, снайперами, в частинах ППО, зв'язковими, розвідниками, водіями, топографами, репортерами, навіть танкістками, артилеристами і служили в піхоті. Вони активно брали участь у підпіллі, у партизанському русі.


     За підрахунками істориків понад 2 мільйони жінок взяли участь  у  Другій світовій війні, 800 тисяч з яких безпосередньо перебували на фронті.
   

   Одна з жінок, що дійшла до Берліна, на стіні рейхстагу написала: "Я, Софія Кунцевич, прийшла в Берлін, щоб убити війну".



   


   Неможливо розповісти про всіх жінок, які воювали, але хочеться пригадати імена хоча б деяких наших співвітчизниць, які своєю мужністю і безкорисною любов'ю до Батьківщини, усіма силами, інколи ціною власного життя, наближали День Перемоги.

   Пропонуємо вам переглянути відеоролики, які підготували Український інститут національної пам'яті та Національний музей історії України. 


   Марія Щербаченко. Санітар стрілецького полку однією з перших форсувала Дніпро, понад 10 днів перебувала на плацдармі, врятувала життя 112 бійцям та командирам. За цей подвиг у 1943 році Марії Захарівні було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.  
  Першою серед жінок Героєм Радянського Союзу стала харків’янка Валентина Гризодубова. 1938 року вона у складі екіпажу літака АНТ-37 разом із Поліною Осипенко та Мариною Расковою за 26 годин подолала відстань від Москви до Далекого Сходу у майже 6,5 тисяч кілометрів, що на той час було світовим рекордом. У роки війни Валентина Степанівна командувала жіночим бомбардувальним полком далекої дії, виконала понад 200 бойових вильотів. Полк завдавав удари по ворожих об’єктах, доставляв вантажі для українських партизанів, його льотчиці переправили в тил понад чотири тисячі поранених і дітей. У повоєнні роки Валентина Гризодубова очолила створення науководослідного і випробного центру з розробок новітніх електронних систем для літаків. Ця її праця була відзначена званням Героя Соціалістичної Праці. Вона була єдиною жінкою, удостоєною двох таких найвищих звань. 






Немає коментарів:

Дописати коментар