вівторок, 18 травня 2021 р.

18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу


  Сьогодні, 18 травня, 77-мі роковини від початку депортації кримських татар з їх історичної батьківщини - Кримського півострова. 


    
    До цієї дати з 10.05.2021 р. по 25.05.2021 р. в бібліотеці представлена виставка-реквієм "Депортація кримських татар. Як це було?" 



    Кримські  татари зробили значний внесок у перемогу над нацизмом.    До Червоної армії було мобілізовано понад 12 тис. кримських татар, понад 3 тис. з яких загинули. 5 кримських татар стали Героями Радянського Союзу: Абдураім Решидов,  Абдуль Тейфук,  Абдураманов Узеір Абдураманович, Сейтнафе Сеітвелієв, Ібраім Белялович Беркутов,  Ахмет-Хан Султан - став двічі Героєм.
   
   
   Не зважаючи на це кримськотатарський народ звинуватили у масовому дезертирстві на початку війни та  співпраці з окупантами.

  Весна буяла. Природа ігнорувала війну, яскрава зелень радувала очі, а напоєне пахощами квітів повітря вмикало інстинктивне бажання жити. У цей час у домівки кримських татар прийшли люди зі зброєю. Понад 32 тисячі бійців військ НКВС обходили всі помешкання кримських татар і оголошували  ультиматум: у найкоротший час взяти все необхідне, дітей і немічних старих, повантажитися на вантажівки і під конвоєм їхати до залізничних станцій. Тих, хто чинив опір, за свідченнями очевидців, розстріляли на місці.


    Нажаханих людей на залізниці "під зав'язку набивали" у товарні вагони.
   До четвертої дня 20 травня 1944 року кримських татар у Криму не стало.
   Їх відправили в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан, а також у Росію - в Марійську АРСР, на Південний Урал і в Костромську область.
  Під час головної хвилі депортації (18-20 травня) виселили 180 014 осіб, для перевезення яких використали 67 ешелонів.
 
  Крім того, 6 тис. мобілізованих військкоматами протягом квітня-травня кримськотатарських юнаків окремо відправили на наряди Головного управління формування резервів до Гурьєва (Атирау, Казахстан), Куйбишева та Рибінська, а ще 5 тис. кримських татар заслали на роботи до таборів тресту «Москвугілля». Разом за перші два дні з Криму було депортовано 191 044 осіб. Окремо під час депортації було заарештовано 5989 осіб, звинувачених у співпраці з німцями, та іншого «антирадянського елементу». Вони потрапили до ГУЛАГу і в подальшому не враховувалися в загальних зведеннях про вигнанців.
    Депортація кримських татар - одна з найзлочинніших і найганебніших спецоперацій тоталітарного комуністичного режиму, вчинених під час Другої світової війни. Цей злочин - без строку давності. 
    Особливого звучання трагедія 18 травня 1944 року набуває сьогодні, коли Крим знову окуповано й проти кримських татар ведеться репресивна політика Росії. Тисячі кримських татар змушені знову залишати рідні домівки. 
 Роковини депортації нагадують: тоталітаризм треба викорінювати. 
   Ми разом з волелюбним кримським народом і підтримуємо їх у священному праві вільно жити на рідній землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар