вівторок, 23 лютого 2021 р.

25 лютого - 150 років від дня народження Лесі Українки

   До цієї ювілейної дати з 15.02.2021 р. по 26.02.2021 р. в бібліотеці представлена віртуальна виставка «Воїн з пером у руках, лірик – з букетом конвалій» Н. Солоненко. 

  Є люди, як свічки,  згорають, відходять у небуття. Є люди, як зірки,  горять і світять все життя.

  У цьому сузір'ї незгасною зорею сяє ім'я Лесі Українки. Безсмертна іскра Прометея запалала глибоко в її серці і загорілася ясним вогнем.

  Вогонь поезій Лесі Українки палає і сьогодні. Це незгасимий вогонь таланту від Бога. 

  Історія її життя могла б стати основою величезної драми, але стала на службі найсвітлішої поезії, зоря якої яскраво палає на літературному небосхилі вже 150 років. Твори Л. Українки – окраса світової літератури.

  Творчість Лесі Українки багата й різноманітна. ЇЇ поезія свідчить про велику любов до рідної землі, вболівання за долю свого народу.

    Ми знаємо і не знаємо Лесю Українку. Думаємо, що знаємо її. Але чи розуміємо і чи відчуваємо її? 

  Мета нашої книжкової виставки -  відповісти на всі можливі запитання щодо цілющого, невичерпного джерела  Лесиної творчості та  докладно прослідкувати всю її біографію. 

   У книгах, представлених на виставці, ви знайдете і те, про що не читали, не знали, можливо, і не думали. 

    Сподіваємось, що творчість Лесі Українки торкнеться струн вашої душі. 

   До видання увійшли вибрані вірші, поеми та драматичні твори Лесі Українки. За словами М. П. Стельмаха: "Колискою самобутньої поезії й драматургії Лесі Українки були зелені низинні ліси Волині, розвоєм поезії і драматургії Лесі Українки стала вся наша планета сподівань, бо до верхів'я людського духу сягнуло нетлінне слово творця!"

   У драматичній поемі "Бояриня" найяскравіше виявлено негативне ставлення Лесі Українки до московської великодержавності. Поема через її антиросійську спрямованість була заборонена і виключена з публікацій до 1989 року.

   Монографію присвячено мало розробленій і цікавій темі - психології творчості Лесі Українки крізь призму рукописів, що дозволило усвідомити індивідуальну природу особистості письменниці та її творчого процесу.
   У  книзі розповідається про  славетну українську поетесу та драматурга Лесю Українку, життя якої  стало втілення дієвої любові до України та її народу.


   Альбом містить документи, світлини, ілюстрації, уривки з художніх,  публіцистичних творів і листів відомої української поетеси Лесі Українки, вислови про її творчість письменників та дослідників.
    Роман Миколи Олійника "Дочка Прометея" присвячений Лесі Українці, яка крізь життєві бурі та незгоди пронесла любов до людей та рідної землі.









 
 "...Вкраїно! Красо моя, туго моя нерозрадна, де ти? Обізвися, рідна! Я вчую твій голос. Пізнаю його в шепоті вітру, в пахощах чебрецю й материнки. Чуєш-бо, нене? Це я, дочка твоя, Леся, що нареклася ім'ям твоїм священним. Пам'ятаєш мене?.." Леся Українка

   Твій голос у пісні нашій, в нашому житті,
Твоя зоря цвіте над нашим краєм,
Так! Ти жива! Ти будеш вічно жити!
Ти в серці маєш те, що не вмирає.


Немає коментарів:

Дописати коментар