понеділок, 1 лютого 2021 р.

Ромська тема в світовій художній літературі та мистецтві

  З 1.02.2021 р. по 26.02.2021 р. в бібліотеці представлена виставка-інсталяція "Ромська тема в світовій художній літературі та мистецтві".


  
 Роми – один з найбільш цікавих і міфологізованих народів на нашій планеті. 

Зображення людей внутрішньо вільних, сильних, незвичайних, яскравих, жагучих, таких, які далеко не завжди відповідали загальноприйнятому розумінню норм, стало однією з основних тем у мистецтві та художній літературі.

В українській літературі до ромської теми зверталися Т. Г. Шевченко в поемі "Відьма", С. Руданський в циклі "Співомовок":"Циганський кінь", "Циган на толоці", "Лев і циган", "Циган з хроном", "Циганський похорон", М. Коцюбинський в оповіданні "Пе-коптьор" (1896), П. Куліш в літературній казці "Циган", О. Кобилянська в повісті "В неділю рано зілля копала" (1908).

Роми в українській літературі зображені кмітливими, розумними, пристрасними в коханні та шляхетними. Цінністю для них є сім'я та діти. Роми допомагають усім, хто звертається до них у важкий час ("Відьма" Т. Шевченка), залишаються пристрасними любителями коней ("Пе-коптьор" М. Коцюбинського).

Головною сюжетною лінією  драми М. Старицького "Циганка Аза" є заборонене кохання циганського хлопця Василя  до простої дівчини Галі. Зіткнення циганської стихії, романтичних дітей природи з селянським середовищем призводить до фатальних наслідків. Палка любов молодого цигана до української дівчини, у якій теж, до речі християнська кров змішувалась з циганською (батько її був циганом, якого виховували селяни), здатна подолати всі перешкоди на своєму шляху. Любов ця перетворює вічного кочівника на постійного мешканця села, пробуджує нечувану винахідливість та працьовитість. Надлюдськими зусиллями Василь прагне  відстояти своє право на спокійне життя й працю.  Але чи вдасться це йому? Ви дізнаєтесь, прочитавши драму.

Тема новели П. Меріме  "Кармен" - зображення життєвої долі ромів. У новелі звичаї та опис ромського народу подано детально, часто вживаються слова ромського походження, які П. Меріме подає так, що вони зрозумілі читачеві, їхня етимологія є в творі в великій кількості. 

Герої новели циганка Кармен та баск Хосе  належать до народів з різною культурою, що дуже відрізняло їх одне від одного. Тут зіткнулися дві народності, відповідно, два погляди на світ. Вони по-різному ставилися до кохання, яке захопило їх обох. Чим завершилося їхнє кохання? Відповідь отримаєте, прочитавши новелу. 

Один з найулюбленіших жіночих образів світової літератури — образ Есмеральди в романі В. Гюго "Собор Паризької Богоматері". 

Перед нами постає юна дівчина - дитя природи, дитя циганського народу, яке любить танці, шум, життя під відкритим небом. Вона  юна, наївна, і зовсім не знає життя. 

Есмеральда є втіленням того, що ми називаємо жіночість, ніжність, тендітність, чарівність, цнотливість, що гармонійно поєднуються із незламною силою духу. Вона добра, співчутлива, а найголовніше - уміла кохати, самовіддано, безмежно, до смерті...

Яскраво і цілісно самобутній ромський світ зобразив О. С. Пушкін в романтичній поемі "Цигани" (1823).

У О. Купріна ромська тема втілилась в яскравому образі містичної поліської циганки Олесі ("Олеся").

"Кармеліта" О. Кудріна - це історія  жертовного,  пристрасного та всеперемагаючого кохання циганки Кармеліти та Максима. Зустрічі й розлуки, відданість і зрада, таємниці й викриття - все це та багато іншого ви знайдете в цій книзі.    

  В романі А. Калініна "Циган" ніяк не можуть поєднатися долі цигана Будулая і козачки Клавдії, хоча їх серця давно знайшли одне одного. А навколо вирує життя з його сумом та радощами, тихим сімейним щастям та підступною розлукою, ворожнечею та коханням. Чи будуть вони разом ви дізнаєтесь в кінці роману.

    Захоплююча повість М. Букінгам "Циганочка" про підступність і відданість, любов та зраду, жертовність та вигоду, які на своєму життєвому шляху зазнала головна героїня - "циганка"  Єлизавета-Бойль.  
       





1 коментар:

  1. Дуже цікаво розкрита тема духовних надбань ромського народу в українській та світовій літературі. Дякую працівникам бібліотеки ім. М.П. Стельмаха, а особливо завідувачу бібліотеки Надії Гордіївни за прищеплення почуття міжетнічної толерантності та поваги до національної культури ромів.

    ВідповістиВидалити