понеділок, 22 лютого 2021 р.

 З 1.02.2021 р. по 26.02.2021 р. в бібліотеці представлена  виставка-панорама "Кримські татари: етнічна історія і традиційна культура".


  Крим — місце поєднання найдавніших культурних традицій. Тут можна знайти і сліди стародавніх архаїчних традицій, чудові пам’ятки античного мистецтва, Крим — місце, де на перехресті візантійського, балканського і українського світів розвивалася велика християнська культура. Тут також збереглася могутня спадщина арабської, татарської і турецької культур. Тільки пам’яток історії, археології і культури тут нараховується більше ніж 4 тисячі.

  Кримський півострів - одне з найчудовіших місць на Землі. Нерідко його називають «світ в мініатюрі» або «музей просто неба».  

 



В Севастополі знаходяться мальовничі руїни стародавнього міста Херсонеса. 

Даний путівник знайомить  з центром античної культури Криму - Херсонесом. Мандрує залами музею, розповідає про розкопки античного і середньовічного міста, археологічних знахідках.

  Ця книга становить першу в новітній історичній науці спробу комплексного науково-популярного погляду на вітчизняну етнічну культуру. Більша частина книги присвячена Херсонесу.

  У Керчі зберігся підземний склеп Діметри, над містом Судак піднімається Генуезька Фортеця, а на вершині гори  Митридат в Керчі розташований Акрополь.

 Розкіш середньовічної архітектури знайшла втілення в численних палацово-паркових ансамблях — палац графа Воронцова, садиба Гагаріна, ансамблі в Лівадії і Массандрі.

  Вражає своїм колоритом Бахчисарайський палац з дивовижним фонтаном сліз — спадщина кримськотатарської культури.




 Багатовікова історія Криму зберігає таємниці тисячоліть, адже тут жили різні племена і народи, які змінювали історію людства,  існували міста-держави, кримські береги та води Чорного  моря сповнені звитяжної слави. Про ті далекі часи до сьогодення дійшли казки і легенди.
  Мов чарівна скринька, ця книжечка татарських казок насипле коштовних самоцвітів в серце кожного, хто її прочитає. У мандри чарівним Кримом, до звитяжних битв і неймовірних перемог поведуть вас ці казки.

 На виставці також представлені видатні представники  Криму: художник І. Айвазовський, видатний письменник А. Кримський та сучасні діячі кримської культури: оперний співак Сейтабла Меметов,  співачка Джамала, актор Ахтем Сеїтаблаєв та інші.
  Крим нині тимчасово окупований Росією. Попри цей прикрий факт, Крим залишається частиною українських земель. Крим - це Україна. Ми впевнені, що вже незабаром українським Кримом ми матимемо змогу вільно подорожувати і дізнаватися про історію і культуру цього незвичайного і чудового краю.


Немає коментарів:

Дописати коментар