понеділок, 22 липня 2019 р.

"Свята іменем і ділами" (Княгиня Ольга)


  З 15.07.2019 р. по 31.07.2019 р. до Дня Хрещення України-Русі представлена виставка-портрет "Свята іменем і ділами" (Княгиня Ольга).

 

  

  Важко віднайти в історії європейської цивілізації постать, котра таїла б у собі стільки загадок і таємниць, яка б викликала стільки домислів і захоплення, як це сталося з володаркою Київської держави княгинею Ольгою.
    

   Саме княгиня Ольга першою зі слов'янських володарів прийняла християнство. Під час своєї зустрічі в 957 році з візантійським імператором Костянтином VІІ Багрянородним вона обговорювала з ним питання християнізації Русі, торговельно-економічних зв'язків між державами.
   
  Після святого Хрещення Ольга прожила трохи більше десяти років. Вона померла в 969 році і була похована за християнським обрядом. Онук великої княгині – святий рівноапостольний Володимир, хреститель землі Руської, переніс її мощі в знамениту Десятинну церкву Успіння Пресвятої Богородиці, перший кам’яний храм Давньоруської держави.
 
  Тоді ж, в період правління святого рівноапостольного князя Володимира, Ольгу стали почитати як святу. День пам’яті святої Ольги (в хрещенні Олени) відзначали 11 липня (24 липня по новому стилю).
  У зовнішніх відносинах княгиня віддавала перевагу дипломатії перед війною. Мабуть, тому за часів її правління Київська Русь майже не вела воєн - княгиня здебільшого приділяла увагу підтриманню ладу у власній державі.
   Нова доба в історії Київської Русі була започаткована за часів правління онука княгині Ольги - Володимира І Великого (980-1015).

       Ще тіснішими стали стосунки Київської Русі з країнами Заходу після прийняття нею християнства. Цю подію, без сумніву, можна вважати найголовнішою за весь час правління Володимира Великого і доленосною в історії нашої держави. Сталася вона в 988 році. Сам князь охрестився в Херсоні-Корсуні (Херсонес Таврійський), прийнявши християнське царське ім'я Василь. А потім за наказом Володимира відбулось хрещення киян на березі річки Дніпро. В країні почали будуватися церкви та монастирі. Проте християнізація України-Русі тривала декілька століть.
   Щоб більше дізнатися про княгиню Ольгу -  мудру та святу державну діячку, жінку, яка змогла потіснити владолюбних мужів, підступних варягів, тривалий час успішно врядувати на державному Київському престолі, відвідайте виставку-портрет "Свята іменем і ділами".





Немає коментарів:

Дописати коментар