четвер, 7 лютого 2019 р.

Світоч Київської землі

З 2.02.2019 р. по 20.02.2019 р. до 965-річчя від дня смерті та 1000-ліття правління Ярослава Мудрого представлена виставка-ювілей "Світоч Київської землі".

 "Якщо будете у ненависті жити, у сварках та бійках, то самі загинете і загубите землю своїх батьків та дідів, котрі здобували її трудом своїм великим..."
З наказу Ярослава Мудрого синам

   В історії Київської Русі визначне місце посідає період правління князя Ярослава Володимировича, шанобливо названого сучасниками Мудрим. За його часів культура Давньої Русі розкрилася у повноті й багатстві, а Київ тоді перетворився на одне з найкрасивіших міст Європи, був її "центром", побрататися з яким мріяли усі сусідні держави.
   Видатний державний діяч і полководець. У період його князювання спостерігалося піднесення Давньоруської держави. Було розширено територію Київської Русі, укріплено кордони, встановлено контакти з багатьма європейськими країнами. Князь приділяв велике значення внутрішньому устрою держави: поширював християнство, засновував монастирі, будував храми та собори, розбудовував столицю, створив школу і бібліотеку при Софіївському соборі.


   

   Герб Ярослава Мудрого



    Срібник Ярослава Мудрого
 


  Пам'ятник великому київському князю  Ярославу Мудрому розташований у сквері біля Золотих воріт. Князь тримає в руках макет Софійського собору, а його погляд звернений в сторону, де собор побудований. Пам'ятник створений за ескізом скульптора Івана Кавалерідзе і встановлений у 1997 році.

Немає коментарів:

Дописати коментар