понеділок, 18 червня 2018 р.

"Батьківщину малу свою Теремками називаємо"

18.06.2018 р. провели екскурсію "Батьківщину малу свою Теремками називаємо".

 Літо - найкраща пора не лише для оздоровлення і загартування, а і для всебічного розвитку дітей та формування у них пізнавальної активності. 


 Бібліотечні працівники подбали про те, щоб діти з літнього табору відпочинку "Теремок" навчилися бачити красу довкілля та відчувати себе його частинкою, більше дізналися про історію свого рідного краю. З цією метою і   провели екскурсію. 
   Теремки... Коли вимовляєш ці слова, перед очима постають невеличкі будиночки -  теремки. Назва, ймовірно, і походить від характеру цих забудов. 
  Велична природа Теремків чарувала наших предків, і вони намагалися заселитися на цій щедрій землі. 

 Вперше Теремки згадані як урочище Теремець в Іпатіївському літописі за 1150 рік.

На Теремках поблизу іподрому виявлено залишки давньоруського селища ХІ-ХІІ ст.

 У 1593 р. Теремки згадуються як володіння Києво-Печерської лаври, в 1694 р. - Братського монастиря, у 1867 р. - Софійського монастиря, що зумовило їх паралельну назву - Софійська дача.
   У 1804 р. Теремки зареєстровані як хутір з пасікою. У межах Києва - від 1938 р. 
 Багато чого пам'ятає наш край, а, насамперед, роки Другої світової війни. 
  Біля пам'ятника воїнам-танкістам дітям детально розповіли про участь у визволенні міста Києва 6 листопада 1943 р. 91 -ї танкової окремої бригади під командуванням полковника І. І. Якубовського, якому згодом було присвоєно звання Маршала та Двічі Героя Радянського Союзу.

    Віддати честь і шану, засвідчити свою повагу військовій доблесті та звитязі Героям-голосіївцям, які загинули у бойових зіткненнях з агресором на Сході України, відвідали меморіальний пам'ятний знак, встановлений на їх честь.


  Час усе змінює, та не можна змінити ставлення до рідного краю. Наші серця переповнюють почуття гордості за рідні Теремки - свою малу Батьківщину. Закінчили екскурсію словами вірша Петра Маги "Гімн Теремків":

"Тут кожен день народжується знов,
Щоб з глибини віків і до сьогодні
Надію, Віру, Мудрість і Любов
Нести до вас, як серце на долоні."




Немає коментарів:

Дописати коментар