середу, 10 січня 2018 р.

"Лицар правди і свободи"

До 80-річчя від дня народження Василя Стуса в бібліотеці представлена виставка-ювілей.



  Василь Стус - один з найбільших українських поетів нашого століття.

 В новітній українській поезії його ім'я на чільному місці не тільки тому, що світлий образ цієї людини став символом незламності духу, людської і національної гідності. Це самобутній поет - на рівні сучасного поетичного мислення, схильний до філософського заглиблення й високої самодостатності поетичного слова і водночас - до синтезу глибинних джерел традиційного українського образотворення й поетичної мови ХХ ст.



  

   Поезія В. Стуса прийшла до нас як світло далекої зірки. Його ім'я увійшло в життя нашої країни на потужній хвилі національного відродження й державного утвердження України.




   "Поет повинен бути людиною. Такою, що повна любові, долає природне почуття зненависті, звільнюється од неї, як од скверни. Поет - це людина. Насамперед. А людина - це насамперед добродій. Якби було краще жити, я б віршів не писав, а робив би коло землі. Ще зневажаю політиків." В. Стус.

   "Коли народ знесилений і зовсім підупалий, то його може врятувати лише офіра, принесена на вівтар. Я думаю - це був той час. І ми повинні чесно визначити цю ситуацію. Інакше ми не зрозуміємо, чому поет, який ніколи не був політиком, ніколи не збирався вступати в політичну боротьбу, поет, котрий був послідовником і учнем Рільке, поет-містик, що, можливо, був найбільш духовним поетом серед усіх поетів України ХХ століття, обрав собі дорогу, на якій його страчують як політичного повстанця. Чому він не міг зійти з цієї дороги і чому інші не могли стати на цю дорогу?!" Є. Сверстюк.
    Якщо захочете знайти відповідь на запитання, поставлене Є. Сверстюком, і відкрити для себе Василя Стуса, спробувати зрозуміти якою була людина, яку називають совістю української нації, ознайомитись з його безсмертною поезією, відвідайте  книжкову виставку, яка експонуватиметься до 20.01.2018 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар