четвер, 11 січня 2018 р.

"Я нікого так не любив, як тебе Україно" В.Сосюра

З 4.01.2018 р. по 20.01.2018 р. до 120-річчя від дня народження  
В. Сосюри в бібліотеці представлена книжкова виставка-ювілей 
"Я нікого так не любив, як тебе Україно". 


   "Сьогодні ми наново відкриваємо Володимира Сосюру як епічного поета, поета такої монументальної величини, якого ми зовсім не знали, - сказав у своєму слові Герой України, поет-академік Борис Олійник. - Звичайно, рівних йому за літературним ступенем немає. Але останні десятиріччя відкривають нам його справжнє обличчя і його велич. Публікація таких творів, як поема "Мазепа", "Ісус Христос", "Каїн" та інших форматних речей, ламають стереотип, що Володимир Сосюра був поетом-мрійником. Він відрізнявся від цілої когорти справжніх талантів безмежною сміливістю, оскільки в ті роки писати такі твори було вкрай небезпечно".
 Радник Президента України, директор Інституту літератури Микола Жулинський підкреслив: "Володимир Сосюра писав поеми "Мазепа", "Каїн", "Розстріляне безсмертя", уже самі назви яких свідчать, що ці речі неможливо було публікувати в умовах комуністичного режиму".

   Написаний Володимиром Сосюрою ще 1944 року вірш "Любіть Україну" давав велику надію на майбутнє України всьому світовому українству. І сьогодні ми дуже радіємо, що Сосюра у нас був, і віримо в те, що його безсмертя - не розстріляне", - наголосив М. Жулинський.

  Поезія "Любіть Україну" вважається одним із найкращих зразків патріотичної лірики в українській поезії. Кожне слово вірша западає глибоко в душу, торкає найніжніші її струни. Поету вдалося просто і задушевно передати те, що кожен не раз відчував, та не завжди міг висловити словами:
"Для нас вона в світі єдина, одна
в просторів солодкому чарі...
Вона у зірках, і у вербах вона,
і в кожному серця ударі..."



  Ці слова прозвучали як заклик до боротьби, у них висловлено почуття патріотизму і безмежної синівської любові до Батьківщини.

  Ця поезія - палкий заклик, звернений до кожного зокрема і до всього українського народу, а насамперед до молоді, тому що доля держави завжди пов'язана з долею молодого покоління. 


"Любіть Україну, як сонце, любіть,
як вітер, і трави і води,
в годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди!.."

   Поет визначався активною громадянською позицією, напруженістю думки та емоцій, що виливались у його майстерних віршах. Тому творча спадщина митця увійшла у духовну скарбницю людства. В історії ж української культури Володимир Сосюра назавжди залишився полум'яним борцем за процвітання Вітчизни та єдність націй.
Любіть Україну!







Немає коментарів:

Дописати коментар