четвер, 18 лютого 2016 р.

Майстер-клас
«Вишиванки для наших дітей: орнаменти до них за схемами Олени Пчілки»
18.02.2016 р.



Я дівчина невеличка,
На головці в мене стрічка,
Вмію шити, вишивати,
Ще й читати і писати.
                                 О.Пчілка

  Класний керівник  2 в класу школи №260 Аверкова Яна Станіславівна, побачивши в Інтернеті майстер-клас з вишивки, який проводила бібліотека в дитячо-юнацькому клубі "Світанок", запросила бібліографа Серебреннікову Тетяну Ігорівну  на урок народознавства до своїх учнів.  




 

   Тетяна Ігорівна розповіла учням про видатну українську письменницю Олену Пчілку, яка значну увагу приділяла етнографічній діяльності. 


   Її праці "Украинский народный орнамент. Вышивки, ткани, писанки" (1876) та "Українські узори" (1927) принесли Ользі Петрівні славу першого в Україні знавця даного виду мистецтва. Її збірка "Українські узори" містила зразки вишивання, мережаних тканок і писанок.
   
   


 

  Тетяна Ігорівна показала учням, вишиту нею, сорочку та відшиту сторінку аркушу видання 1876 року, які виконані в техніці стародавнього шва -  занизування. 




 


  Дітям настільки сподобались роботи Тетяни Ігорівни, що на її запитання: " Хто хоче навчитись вишивати?", всі підняли руки.




 

  На урок народознавства діти прийшли у вишиванках. У одного з учнів - Максима сорочка вишита в стародавній техніці шва - занизування. 






   

   Щоб зацікавити дітей та спонукати їх познайомитись з літературною  творчістю Олени Пчілки,     Тетяна Ігорівна читала   вірші видатної української письменниці. 



2 коментарі:

  1. Дуже добру і корисну справу проводите, дорогі колеги! А Тетяна Ігорівна взагалі велика майстриня і просвітниця на ниві збереження культурного надбання українських традицій, передачі таких сокровенних народних знань підростаючому поколінню. І що найголовніще, що ця просвітницька діяльність приурочена до 145-річчя від дня народження видатної дочки українського народу - Лесі Українки. До речі, на цих світлинах Тетяна Серебреннікова навіть дещо схожа на Олену Пчілку! :) З глибокою повагою - колеги бібліотеки №15.

    ВідповістиВидалити
  2. Шановні колеги! Попри деякі неточності в тексті, дякую за запрошення і співпрацю заради наших дітей. Дякую за підтримку проекту!

    ВідповістиВидалити