четвер, 11 лютого 2016 р.

"А над світом України вишивка цвіте"
(10.02.2016 р.)

   Вишивка  - поширений вид декоративного й ужиткового мистецтва, невичерпне багатство творчих сил народу, вершина його мистецького хисту. У вишивці яскраво і повно розкривається душа українського народу, його споконвічне прагнення до прекрасного.
 


   


    Це давнє і вічно молоде мистецтво. 
   Вишивка сьогодні живе повнокровним життям, прикрашає сучасний інтер'єр, одяг, надаючи йому своєрідності й неповторності.


  Щоб допомогти дітям зрозуміти багатогранність самобутності та естетичну значимість  вишивки в художній культурі сучасності, відновити схеми стародавньої вишивки, спонукати їх звертатись до етнографічної літератури, провели майстер-клас в дитячо-юнацькому клубі "Світанок".
  Допомогла провести майстер-клас і пізнати особливості стародавньої вишивки бібліограф ЦРБ ім.М.О.Некрасова Серебренікова Тетяна Ігорівна. Вона прийшла у власноруч вишитій сукні, чим вразила дітей і ще більше спонукала їх до такого виду творчості як вишивка.
  Тетяна Ігорівна розповіла дітям про найбільш поширені види вишивки, її кольорові поєднання (червоний та синій), елементи символіки, які зустрічаються в вишиванках.  Вона також розповіла про найбільш поширені види швів. Тетяна Ігорівна навчала дітей стародавній техніці вишивання - занизування, яку свого часу популяризувала видатна українська письменниця Олена Пчілка.   
 

   Техніка занизування подібна до узорного перебірного ткацтва. Узори - геометричні: ромби, квадрати, розетки.
 





 

   Навіть хлопчики, які були присутні на майстер-класі, з задоволенням вчилися премудростям техніки вишивки - занизування.






 

    Головний бібліотекар Хілько Людмила Михайлівна провела огляд літератури "Мистецтво української вишивки - життєдайне джерело творчості".   



   Не так багато культур у світі мають традицію вишивання. Українська в цьому сенсі - унікальна. За мовою, культурними традиціями та вишивкою у світі ідентифікують українців. Вишивка доступна кожному. То ж вчіться вишивати, вчіться виконувати узори так, як це вміють робити уславлені майстрині. Книги, які є в бібліотеці з цієї теми, допоможуть вам не тільки дізнатися про історію української вишивки від давнини до нашого часу, а і оволодіти технікою вишивки,   створити самостійні композиції та орнаменти.





















Немає коментарів:

Дописати коментар