понеділок, 24 липня 2023 р.

28 липня - День хрещення Київської Русі-України

  З 20.07.2023 р. по 31.07.2023 р. до свята Хрещення Русі-України в бібліотеці представлені: виставка-подія «Хрещення Русі-України – важлива віха в історії європейської цивілізації» та виставка-пам'ять «Володимир Святий в історичній пам’яті нащадків».

 
      Хрещення Київської Русі відбулося 988 року.  

  Усвідомлюючи позитивне значення прийняття християнства для Київської Русі, яке позначилося на всьому духовному житті суспільства та відіграло величезну роль у консолідації Київської Русі, долучило наші землі до законів добра і справедливості, принципів християнської цивілізації, зробило ключовий внесок у нашу сьогоднішню відкритість до світу,  Президент України своїм Указом від 25 липня 2008 р. установив в Україні День хрещення Русі-України, що відзначається 28 липня — у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира. 

   Це свято є символом єдності державного і духовного начала України. Воно фіксує в собі кілька важливих значень — спадкоємність тисячолітньої історії країни і нації, а також неподільність українського народу.

   Утвердження християнства на Русі князем Володимиром у 988 році  —  тривалий складний процес, що розтягнувся у часі на багато століть, пройшовши кілька важливих стадій: спонтанного проникнення християнських ідей і цінностей до язичницького середовища, боротьби християнства та інших світових релігій за сфери впливу, проголошення християнства державною релігією Київської Русі, протистояння язичницького суспільства новій ідеології.

    Загалом християнська віра з'явилася на Русі задовго до її хрещення. Українська літописна традиція знайомить нас ще з часів Андрія Первозванного, який здійснив подорож на сучасні українські землі. Згодом спробу навернути християн у православну віру у 867 році зробив князь Аскольд. Потім хрещення Київської Русі відбувалося за рівноапостольної княгині Ольги - бабусі Володимира. І тільки князеві Володимиру вдалося закріпити християнство в статусі державної релігії. 

   Запровадження християнства мало позитивні наслідки для розвитку Київської Русі не тільки в культурному та духовному плані. Воно зміцнило авторитет і владу князя, сприяло розбудові держави. Тіснішими стали стосунки Володимира, який вже належав до християнської родини правителів, з іншими монархами. Прийняття християнства мало позитивні наслідки й для внутрішнього життя країни. Оскільки вчення візантійської церкви підтримувало монарше право на владу, київські князі знайшли в ній ту ідеологічну опору, якої раніше не мали. Християнство стимулювало розвиток законодавства на Русі. 

  Згідно з історичними даними, після хрещення Київської  Русі князь Володимир почав влаштовувати при дворі свята і благодійні обіди для простих людей, а також почав будівництво християнських храмів. Одними з перших з’явилися Десятинна церква, на яку князь виділив десяту частину своїх доходів, і Межигірський Спасо-Преображенський чоловічий монастир. При церквах почали відкриватися школи та бібліотеки. У Десятинній церкві був похований князь Володимир і його християнська дружина Анна. 

  У момент хрещення Київської Русі виник дефіцит грошей в державі. У зв’язку з цим почали з’являтися перші гривні, відлиті з монет, які раніше вийшли з обігу. Зразками для них послужили візантійські монети того часу. На золотих монетах - златниках зображено князя Володимира, що сидить на престолі  із короною на голові.

 З прийняттям нової релігії Київська  Русь увійшла в сім'ю християнських народів Європи, долучилася до християнської культури та цивілізації.  За часів правління Великого князя Володимира Київська Русь досягла небувалого розквіту.

 Відвідайте нашу виставку та ознайомтеся з книгами, які  дають уявлення про введення та поширення християнства на українських землях, його виняткову роль  в історії нашої держави, житті суспільства, розвитку його культури, духовності та моралі, а також про життя князя Володимира Великого - хрестителя Київської Русі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар