вівторок, 22 листопада 2022 р.

"Мир і спокій в Україні боронять наші жінки-берегині"

 З 1.11.2022 р. по 30.11.2022 р. в бібліотеці представлена віртуальна виставка-знайомство "Мир і спокій в Україні боронять наші жінки-берегині".

  Жінок в українському війську  представницями слабкої статі не називають. Українські жінки нарівні з чоловіками боронять рідну землю й виконують найскладніші завдання. Наша армія була і залишається однією з тих, де служить найбільше жінок. Нині в українській армії жінки становлять 22%, це один із найбільших показників серед країн Європи. 

 Сьогодні у Збройних Силах України служать понад 50 тисяч жінок, з них 37 тисяч є військовими, а 13 тисяч працюють в армії на цивільних посадах.  Понад 5 тисяч захисниць  в умовах повномасштабної війни знаходяться на передовій – в районах, де ведуться активні бойові дії. 

  Жінки дедалі частіше обіймають військові посади, які раніше вважалися чоловічими.

 Серед жінок-військових є командири батарей, взводів, машин і  відділень безпілотної авіації, а також снайпери.

 Під час повномасштабної війни українські жінки також активно займаються волонтерською діяльністю. Жінки дуже активно допомагають пораненим бійцям у госпіталях,  піклуються, щоб воїни не відчували себе покинутими, допомагають у повсякденних клопотах. Адже постійне спілкування із захисниками нашої Вітчизни надає героям, тимчасово прикутим до ліжка, бадьорості духу, віри, що все буде добре.

 Українські письменники і поети присвятили  свої твори  нашим хоробрим жінкам-захисницям.

  Щоб більше дізнатися про жінок-захисниць, пропонуємо вам ознайомитись з літературою нашої виставки.

Шила, А. "Жінка війни": (оповідання) / Анна Шила.- Харків: Фоліо, 2018.- 316 с.: іл., портр.

  Книга "Жінка війни" - перше в історії України видання, де збройне протистояння на теренах нашої країни розглядається через історії жінок. Оповідання написано на основі інтерв’ю з 25 жінками — парамедиками, волонтерами, журналістами, військовослужбовцями, які вирушили на Схід боронити свою Вітчизну. Авторка розповідає про вистраждані долі героїнь, але водночас кожна з них — це символічний образ, у якому втілено життя й емоції багатьох жінок-воїнів. Їхніми вустами говорить Україна. Це голос, який варто почути і до якого варто дослухатися.

Котлярчук, А. Добровольці. Доба героїв =The Volunteers. The age of Heroes: (альбом) / Андрій Котлярчук.- Київ: Мистецтво, 2019.- 318 с.: фотоіл., портр.

 Артпроект Андрія Котлярчука про історію сучасної війни на сході України присвячено добровольцям та ветеранам АТО. Фотопроект не випадковий, а продуманий автором від початку до кінця. Фотомайстер проїхав тисячі кілометрів уздовж тонкої лінії зіткнення протиборних сил та відзняв сотні вдумливих кадрів й портретів бійців до та після бою. Фотозйомка здійснювалася на нульових кілометрах з 2014 до 2018 року. 
   На світлинах зображені наші герої. Це не лише чоловіки, а й відчайдушні, безстрашні, сповнені непідробного патріотизму жінки. 

Деркач, С. Мати солдата/ Сергій Деркач.- Київ: Гамазин, 2019.- 224 с.: іл. 
 Війна змінила світ. Зневірившись у владі, молоді хлопці звалили собі на плечі долю країни і тепер несуть її. Терпляче несуть, не жаліються. Гинуть у вогні війни, стрункими рядами підносяться з пекла до раю. Але ні стогону з їхніх вуст, ні дорікань... 
  І що залишається їхнім матерям? Зануритись в море свого горя, розчинитися в сльозах? Чи проклинати до скону і владу, і долю? 
 Богдана Малинчук обрала інший шлях. Вона заступила в строю загиблого сина, приміряла на себе долю солдата. Але жінка і гадки не мала, що на лінії вогню їй доведеться зустрітися із своїм минулим. Обличчя в обличчя, очі в очі... Й одному Богу відомо, що візьме гору: ненависть до ворога чи співчуття до матері. 

Волонтери. Мобілізація добра: збірка/ С. Жадан (та ін.; уклад. і передм. І. Карпи). - Харків: Клуб Сімейного Досуга, 2015.- 253 с.: портр.
   Ця книга про звичайних людей поруч з нами, які іноді здаються справжніми атлантами, на чиїх плечах тримається наш світ, що похитнувся в одну мить. Тих, хто робить надзвичайне для бійців, поранених, сиріт, біженців, з ранку до вечора шукаючи можливості для допомоги, збирає гроші та ліки, надає притулок тим, хто залишив рідні домівки, годує, напуває, зігріває... Це волонтери - більша частина яких є жінки. Строкатий килим із віршів, есеїв і щемливих оповідань найкращих українських авторів змушує задуматися над цим феноменальним явищем та мабуть (хто знає), зважитися на власний крок.

Талан, С. Оголений нерв: роман / Світлана Талан.- Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2015.- 540 с.: портр.
 Мирне й спокійне життя, міцна родина, вірні друзі... Усе, що здавалося непохитним, перевернулося догори дном. Війна роздирає навпіл усі зв’язки, і рідні люди й вірні друзі стають ворогами...
 Кілька місяців 2014 року Сєвєродонецьк перебував під владою ополченців. Цей короткий проміжок часу став нездоланним для родини Насті Агафонової. Син, запальний прихильник Майдану і патріот України, боротиметься із сепаратистами, а дочка — вступить до ополчення... Так само розійдуться й шляхи друзів Геннадія, нерозлучних змалечку хлопців. Бо війна проходить і по родинах, і по душах...


Талан, С. Повернутися дощем: роман / Світлана Талан.- Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016.- 445 с.: портр.
 
  "Повернутися дощем" - довгоочікуване продовження історії Насті Бидлоти, жінки й матері, життя якої назавжди змінила війна.
Однією з основних тем роману є перипетії долі Насті та її коханого Вадима, які, ставши волонтерами, потрапили в полон сепаратистів, але не зламались, завдяки вірі в майбутнє України та щирості кохання одне до одного.

Трофимович, В. М. Любов на лінії вогню: (оповідання) / Васіліса Трофимович.- Харків: Фоліо, 2016.- 153 с.: фотоіл.
  У збірці замальовок Васіліси Трофимович, чарівної дівчини зі сталевим характером бійця, сплелися разом реальні події, документальні факти і справжні почуття. Почуття на лінію вогню, які увібрали і високу любов - до жінки, родини, країни, і зраду, і розпач, і тугу за загиблим щастям. 
  У кожному оповіданні книжки "Любов на лінії вогню" дніпропетровської письменниці, журналіста, колишнього прес-офіцера добровольчих формувань, яка понад півтора року провела в АТО разом зі своїми героями, читачі знайдуть щирість, реальний патріотизм і дійсне прагнення до кращого майбутнього нашої України.
    Всі ці книжки присвячені жінкам-воїнам АТО, які на рівні з чоловіками стали на захист нашої держави. Сьогодні в умовах повномасштабного вторгнення Росії на нашу  територію  тисячі українок, ризикуючи життям і здоров'ям заради миру та свободи, взялися за зброю. 
 І ще багато книжок буде написано про їх подвиг.  
 Слава жінці-воїну! Перемога буде за нами!
  

Немає коментарів:

Дописати коментар