понеділок, 1 березня 2021 р.

 Бесіда-освідчення 

"Тобі моя любов,  о Криме мій!"

  Захід провела Ліньова Євніка Анатоліївна. В минулому начальник відділу інспекції Управління охорони культурної спадщини Міністерства культури і мистецтв України, викладач Національного університету ім. Т. Г. Шевченка зі спецкурсів: "Антична археологія", "Археологія Середземномор'я", "Історіографія археології", авторка близько 30 наукових праць з питань археології та історіографії.

  Євніка Ліньова розпочала захід  віршем кримськотатарського поета Зіядіна Джавтобелі "Мій Крим":




Завжди і всюди звали раєм Крим.

Тут любо ж бути гожої пори,

Коли натхнення гомонять вітри.

Тобі - моя любов, о Криме мій!

 Назва заходу взята з цього вірша. Це вказує на те, що Крим залишається в пам'яті і серцях українців. Ці, наповнені любов'ю до Криму, рядки задали тон усьому заходу.   Євніка Анатоліївна щиро та душевно змальовувала цей дивний край. Перед присутніми постав величний образ Криму на зрізі історичних подій, що відбувалися протягом століть.

 Крим - перехрестя цивілізацій, сплетіння культур народів Сходу та Заходу, багатовікова, овіяна легендами історія численних народів, що заселяли його: таврів, гунів, кіммерійців, греків, скіфів, сарматів, італійців, татар, караїмів та слов'яно-русів. Це героїчні сторінки запорізьких походів, земля чудових пам'яток матеріальної культури від поганських капищ і величних курганів до церков перших християн, від руїн середньовічних замків, печерних міст до розкішних імператорських палаців недавнього минулого, від руїн античних міст-колоній до сучасних курортних центрів - і все це на фоні мальовничих гірських пейзажів і безкрайнього моря. 

  У 1994 році Є. А. Ліньова разом із студентами Київського університету ім. Т. Шевченка досліджувала Херсонес Таврійський (м. Севастополь), про що у співавторстві із археологами Зубарем В. Н. та Сон Н. О. вона написала у навчальному посібнику "Античний світ Північного Причорномор'я", який представила присутнім.
  Євніка Анатоліївна також організувала книжкову виставку з власного книжкового фонду та ознайомила з нею присутніх.

 


  Крим також полонив і додав творчої наснаги її брату Жозефу Ліньову (1941-2017) - скульптору, художнику, поету, філософу.
  Мистецька душа  Жозефа Анатолійовича  не могла не захоплюватися історичними пам'ятками Криму, його людьми, пейзажами та живописною рослинністю,  споглядання котрих додало художнику творчої наснаги та надихнуло на створення циклу картин під назвою "Крим, який ми любимо".

  Хто хоч один раз побував у Криму, той уже ніколи не забуде казкової принадності його узбережжя, оповитого духмяністю темно-зелених кипарисів, залитого сонячним сяйвом, край стародавніх пам'яток культури, захоплюючих неповторною красою архітектурних споруд, розкішних парків, садів, виноградників.
    Ми впевнені в тому, що незабаром Крим повернеться до України, знову стане прекрасним українським гостинним курортом і перлиною нашої великої держави.


1 коментар:

  1. Прекрасний захід! Я в захваті. Використано багато цікавих фактів і гарно викладено на блозі. Щиро дякую усім, хто долучився до проведення заходу.

    ВідповістиВидалити