вівторок, 16 березня 2021 р.

17 березня - 165 років від дня народження Михайла Врубеля

  До цієї дати в бібліотеці представлена   виставка-ювілей "Михайло Врубель і Київ".


 


  Навесні 1884 року в мистецькому житті Києва сталася подія, значення якої оцінили не відразу. Сюди приїхав молодий  двадцятивосьмирічний Михайло Олександрович Врубель - студент Петербурзької Академії мистецтв. 
  Художник взяв участь у  реставрації стародавніх розписів  Кирилівської церкви. Митцем були виконані роботи з оновлення 150 фрагментів стародавніх фресок і створені 4 нові композиції на місці втрачених.  
 В Києві М. Врубель сформувався як художник. Саме в Києві Врубель винайшов і усвідомив власний метод малювання, власну техніку.
 Перша ж проба Врубеля — зображення архангела на одному з стовпів церкви — викликала загальне схвалення. 
 Також для Кирилівської церкви Врубель створив фреску "Сходження Святого Духу на Апостолів" (1885). Вона вражає могутньою емоційною силою та експресивною  величчю. Звичайно ж, він малював не як художник ХІІ століття, а як сучасний майстер, що знає досягнення живопису Західної Європи, але не зрікається візантинізму. Вже за півроку він зумів не тільки відновити велику силу зруйнованих частин фресок, а й виконати низку самостійних складних композицій. Саме їм і судилося назавжди ввійти до скарбниці монументального живопису. 
 По-своєму прекрасна й  піднесено-скорботна сцена "Надгробного плачу", виконана в традиціях давньоруського мистецтва та побудована на контрасті плавних рухів трьох ангелів, які похилилися в скорботі й нерухомості біля тіла Христа. Ця сцена вражаюче передає глибину людського горя.
 
 У Кирилівській церкві Михайло Врубель також створив фреску "Пророк Мойсей" (1885).  Причому художник вирішив, що це має бути не бородатий старець (як у Мікеланджело), а безбородий юнак, на тій підставі, що пророкувати Мойсей почав ще змолоду.
 Найдосконаліший витвір М. Врубеля київського періоду - вівтарний образ "Богоматір з немовлям", написаний ним для Кирилівської церкви у Києві. За модель для цього образу, оповитого  незвичайною і водночас  земною скорботою, була дружина професора Прахова — Емілія Львівна, глибоко симпатична Врубелеві. Традиційній темі "мадонни" — материнської любові та страждання — надано звучання, яке мовби віддзеркалює біль і тривоги епохи. 
 У Київській картинній галереї зберігається безліч  його малюнків та акварелей.
 Фантазія художника в ті роки народила акварельну композицію "Східна казка". Це — своєрідна живописна паралель до надзвичайно барвистого світу з арабського фольклору. 
 Цей унікальний альбом познайомить вас з життєвим та творчим шляхом Михайла Врубеля -  одного із самих загадкових і геніальних художників, твори якого витримали іспит часу і тепер працюють на вічність.
 В розділі "Троїцька Кирилівська церква" докладно описано про складну і відповідальну  роботу Михайла Врубеля з реставрації  фрескового живопису ХІІ століття Кирилівської церкви.

   З цієї книги ви дізнаєтесь про  найдосконаліший витвір Врубеля київського періоду - вівтарний образ "Богоматір з немовлям", написаний ним для Кирилівської церкви  у Києві, який оточений таємницею і скандалом.

 В музеї російського мистецтва в Києві знаходиться чарівна перлина -  картина "Дівчина на тлі персидського килима", створена в київський період творчості М. Врубеля (1886). 

Написано її з натури. Художникові позувала Маня Дахнович, донька власника позичкової каси у Києві.





  
  До відомої серії етюдів квітів, створених художником у київський період творчості, належить акварель "Орхідея".

 "Ангел з кадилом та свічкою" - один з ескізів невтілених розписів Володимирського собору в Києві, які за духовною глибиною і священним тремтінням порівнюють із органною музикою Баха і трагічною силою опер Вагнера.
    Ми пишаємося тим, що маємо можливість приходити у Кирилівську церкву, Київський національний музей російського мистецтва, Київську картинну галерею, аби бачити на власні очі шедеври, створені видатним художником, насолоджуватись ними й подумки вклонятися майстрові.
    А ми запрошуємо вас відвідати виставку -ювілей "Михайло Врубель і Київ". 
  Приходьте! Знайомтесь з творчістю неперевершеного майстра, яка заворожує і полонить!

Немає коментарів:

Дописати коментар