понеділок, 1 квітня 2019 р.

1 квітня - 210 років від дня народження М. В. Гоголя

    З 1.04.2019 р. по 15.01.2019 р. до цієї знаменної дати представлена виставка-ювілей "Шанує, знає Гоголя ім'я світ і українська земля".
  Ніхто до і після Миколи Гоголя російською мовою так широко, психологічно переконливо, яскраво і захоплююче не висвітлював українське життя, знайомлячи з ним сотні мільйонів читачів по всьому світу, і змусив його полюбити: народ, мову, звичаї, самовідданість і безстрашність козаків.
  Твори Гоголя є важливим джерелом української етнографії для вивчення життя і побуту українців у першій половині XІX століття. Незважаючи на те, що Петербург був однією з ключових тем у творчості великого письменника, перше місце в ньому належить українській дійсності, звичаям, фольклору та історії. У листах матері, яка жила в українському селі, Гоголь просив розповісти про невідомі йому традиції та обряди рідного народу, які згодом активно використовував під час петербурзького періоду творчості.

 Про українців та українське життя весь світ дізнався завдяки таким геніальним творам Гоголя, як "Вечори на хуторі біля Диканьки", "Вій", "Тарас Бульба", "Сорочинський ярмарок" та іншим, що об'єднані у збірці під назвою "Миргород". 

   Микола Гоголь - наш земляк. Адже народився він у серці України - у козацькому містечку Сорочинці на Полтавщині, славній своїм козацьким корінням.
  Геніальний письменник походив зі старовинного шляхетного козацького роду, який з давніх часів проживав в Україні. Одним з найяскравіших представників цього славного роду був Євстафій Гоголь. Він входив до козацької старшини Війська Запорозького за гетьманування Богдана Хмельницького.





Микола Гоголь
Він коренивсь у гетьманському роді,
Коли ж і шаблю вибили із рук -
Узяв перо, натхненне й горде,
Розрив-траву, міцнішу од шаблюк.

Не вмре козацька слава, не поляже,
Здригнеться світ од батьківського: "Чую!"
А хто ту славу золоту розкаже -
Козацьким душам хату побудує!
Л. Тома

   Тарас Шевченко і Микола Гоголь - дві половинки великого українського серця - так ніколи й не стулилися. Не зустрілися, не погомоніли, не пожартували і не заспівали українських пісень.
    Своєму геніальному земляку Тарас Шевченко присвятив   вірш "Гоголю", створив ілюстрації до повісті "Тарас Бульба" ("Зустріч Тараса Бульби з синами").


   Великий Кобзар вбачав у Гоголі соратника в боротьбі за вільну розкріпачену людську душу:    
 "О Гоголь, наш безсмертний Гоголь!
  До Гоголя треба ставитися з благоговінням, як до людини, обдарованої найглибшим розумом і найніжнішою любов'ю до людей...
  Гоголь - справжній знавець серця людського...
   Наймудріший філософ і найпіднесеніший поет повинен ставитись з благоговінням до нього, як до чоловіколюбця..." 
   Якщо хочете ознайомитися з самобутньою спадщиною славетного українця та його непересічною особистістю, відвідайте виставку-ювілей "Шанує, знає Гоголя ім'я світ і українська земля".
   Сподіваємося, що наша виставка сприятиме глибшому розумінню внутрішнього світу неперевершеного геніального митця, який, маючи українське коріння, належить усьому людству.





Немає коментарів:

Дописати коментар